Öngyilkos lett a szentesi szocialista képviselőFelvétel a kedvencekbe

Janó Tibor a pénteki testületi ülésre már nem ment el


2007-02-27

Öngyilkos lett Janó Tibor Szentesen. A baloldali önkormányzati képviselő már a múlt pénteki testületi ülésre sem ment el. Holttestére szombaton talált rá családja a felsőpárti otthonában. A harminckilenc éves pedagógust szerették tanítványai. Januárban fizetés nélküli szabadságra ment – közéleti teendőire hivatkozva – abból az iskolából, ahol tizenhat éven át dolgozott.

Janó Tibor holttestét családja találta meg felsőpárti házában a múlt szombaton – tájékoztatta lapunkat Tyityán László. A Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, hogy Janó Tibor önkezével vetett véget életének, búcsúlevelet hagyott hátra. Halálának körülményeit közigazgatási eljárás keretében vizsgálják, és elrendelték a holttest hatósági boncolását. Lapunk információi szerint a képviselő a padláson felakasztotta magát.

Szirbik Imre mélyen megdöbbent a hír hallatán. A polgármester elmondta, hogy a múlt pénteki testületi ülésről hiányzott Janó Tibor, képviselőtársai nem tudták, hol lehet. Rendkívül tehetséges pedagógus volt, aki nem elsősorban a politikában, sokkal inkább a tanításban bontakozott ki. Szirbik tudomása szerint lehettek magánéleti gondjai, de erre a cselekedetre ép ésszel magyarázatot találni lehetetlen. A baloldali frakcióban Tibor közeli ismeretségben volt Hornyik Lászlóval. A két képviselő gyakran járt a másiknál látogatóban, hiszen mindössze öt percre laktak egymástól. – Nagyon jó kapcsolatban voltunk – mondta Hornyik. Majd hozzátette: – A róla szóló ismereteim alapján magyarázatot talán tudnék találni a tettére, de megérteni akkor sem fogom. A képviselő szerint Janó Tibor egy bizonyos ponton túl szinte burokszerűen elzárta személyiségét másoktól, és lehetetlen volt őt megközelíteni. Nem érti, hogy tehette ezt, hiszen tanítványai imádták, a gyermekei végtelenül ragaszkodtak hozzá, ő is a gyerekeihez. Az elhunythoz készült volna szombat délután is, hiszen a felesége éppen olyan pogácsát sütött, amilyet Tibor nagyon szeretett. A házban járva Hornyik László már csak egy levélre bukkant, mely szerint a diákok hívják farsangra Tibi bácsit.

Időközi választás lesz

Az elhunyt helyére új képviselőt kell választani a törvény szerint. A képviselői hely megüresedésétől számított 30 napon belül a helyi választási bizottságnak ki kell írnia a választást, melyet négy hónapon belül le kell bonyolítani – tájékoztatta lapunkat dr. Sztantics Csaba. A jegyző elmondta, hogy jelen esetben a 2-es számú választókörzetben három szavazókörben lehet majd voksolni az ajánlócédula birtokában induló jelöltekre.

A Deák Ferenc Általános Iskola tantestületében a mély döbbenet és gyász lett úrrá a hét első napján. Varga Sándorné kollégáival együtt nagyon sajnálja, ami történt. Az igazgatónő lapunknak elmondta: Janó Tibor évtizedek óta kötődött az intézményhez, közismert pedagógus volt, akit nagyon szerettek a tanítványai. Január elején fizetés nélküli szabadságot kért, elsősorban a képviselői teendőkre hivatkozva. Az igazgatónő nem járult hozzá, hogy az iskolában képet készítsünk.

Az elhunyt édesanyja így fogalmazott lapunknak: csak az anyák érezhetik át az ő fájdalmát. Patkós Józsefné szerint fia rendkívül, már-már túlontúl ambiciózus volt, mindent mindenáron meg akart csinálni. Az idős asszony siratja elhunyt gyermekét, és unokáiért aggódik. A család többi tagja nem kívánt nyilatkozni. Tibor két gyermekének két édesanyja szerkesztőségünkben találkozott tegnap délután. Az asszonyok a történtek hatása alatt beszéltek arról, hogy vigyázni fognak a gyerekekre.

Janó Tibor 1968-ban született Szentesen, Békéscsabán szerzett tanítói oklevelet. A szentesi fekete kerámia mestere lett, fazekas oktatói képzettséget is szerzett. Pedagógus pályának kezdete óta a Deák-iskolában tanított, tizenhat éven át. 2006-ban választották meg a kettes számú egyéni körzetben önkormányzati képviselővé, baloldali színekben, hat jelölt közül, 483 szavazattal, 51 százalékkal. Előtte külső tagja volt a művelődési bizottságnak.