Botrány a Nagy szentesi sportkönyv körül Hozzáadás a gyűjtőhöz
Bodrits legszívesebben elégetné a köteteket a főtéren

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-22 | Balázsi Irén

A tavaly decemberben bemutatott Nagy szentesi sportkönyv szerkesztője, Bodrits István helyi könyvtáros kétmillió forintot követel a kötet kiadójától, a városszépítő egyesülettől. A civilek azonban hallani sem akarnak a kétmillióról. Bodrits ott tart, hogy legszívesebben elégetné a könyveket a Kossuth téren.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bodrits István úgy érzi, hogy megalázták. Fotó: Tésik Attila
A városszépítő egyesület, a könyvtár kht. és az önkormányzat kiadásában jelent meg tavaly decemberben a Nagy szentesi sportkönyv című kötet, amelyet Bodrits István helyi könyvtáros és országosan elismert lexikográfus szerkesztett, de szerzőként is vállalt szerepet. Azt mondja, hogy harmincéves munkálkodásának összes tapasztalatát felhasználta ebben a kiadványban. Azt csak mellékesen jegyzi meg, hogy ötven műben szerepel a neve, s most kezdi szerkeszteni a nemzetközi adatbázist, a könyvtárosokat számba vevő „Ki kicsodát". Bodrits mégsem örül, mert szerinte megalázták, vagy ahogy ő fogalmaz: sárba tiporták a tudását a szentesi sportkönyv kapcsán. Úgy érzi magát, mint egy festő, akinek az alkotáshoz megvették az állványt, az ecsetet és a festéket, s amikor elkészült a kép, annak művészi értékéért nem adtak semmit.

Kiderül: aláírt egy szerződést 200 ezer forintról, amelynek egy részéből megvetettek vele egy számítógépet, hogy otthon is tudjon dolgozni. A szerkesztő szerint ugyanakkor az elvégzett munkájának az értéke több mint kétmillió forint. Az ügyvédjével ezt tudatták a városszépítő egyesülettel. – A szellemi munkámnak a semmibevétele ez – mondja, hozzátéve: nem az ő lelkében van rendetlenség, hiszen a lelkét beletette az 1200 példányban megjelent kötetbe. Most ott tart, hogy legszívesebben elégetné a könyveket a Kossuth téren.

A kötet egyik szerzője és szerkesztőbizottsági tagja Kis-Rácz Antalné úgy emlékszik: arról volt szó kezdetben, hogy a munkával kapcsolatos költségeket kifizeti a városszépítő egyesület. Ezt meg is tette. Ő egyébként egész nyáron és ősszel dolgozott a kötetért, de szerette a munkát, mert a városért fáradozott lokálpatriótaként. Szintén a szerkesztőbizottság tagja volt Tímár Ferenc, aki nem talál kivetnivalót Bodrits szakértelmében. Azt nem tudja megítélni, mi lehet a dolgok hátterében. Az viszont bizonyos: mintegy harminc ember munkája van a sportkönyvben, s lavinát indítana el, ha mindenki üzleti alapra helyezné a városért végzett munkáját. Szerinte a kötethez és valamennyi közreműködőjéhez méltatlan a kialakult helyzet. – Bodrits István zsenialitása kellett hozzá, de a többiek segítségére is szükség volt – állítja Tímár Ferenc.

A városszépítő egyesület és a szerkesztőbizottság elnöke, Makra Zoltán azt mondja: Bodrits állította össze a kiadvány költségvetését, amelyben szerkesztői díjként nulla forintot tüntetett fel. A lokálpatrióta „húzó emberek" szerény díjazást kaptak az egyesülettől: 40 ezer és 100 ezer forint közötti összeget. Az elnök azt is elmondja, hogy Bodritsnak szerinte méltányos a 200 ezer forint, amelyből még járna neki 80 ezer, de nem küldött róla számlát. A városszépítő egyesület közgyűlésén olyan határozat született, hogy Bodrits követelésével nem értenek egyet.

Bodrits István ügyvédje, Kicska Zoltán lapunk érdeklődésére azt közölte: a városszépítő egyesülettel kötött szerződést egy éven belül meg lehet támadni, ami a szerkesztői és szerzői díj aránytalansága miatt jogi szempontból indokolt lenne. Kicska mindenesetre a békés megoldásra törekszik, ám Bodrits dönt majd az ügyben.


Továbbá:
Elfogták az áldíjbeszedőket
Milliárdot költenek a kastélyra
Megvalósulhat Bubor Zoltán álma
Szentes a megye egyik legbékésebb városa
Egy év fogházat ért a szamárverés