Feloldották a zárlatot Szentes határában Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-22 |

Feloldották tegnap a madárinfluenza miatt elrendelt zárlatot Szentes határában. A lapistói libatelep közelében ezentúl csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy hónappal ezelőtt tört ki a madárinfluenza a Szenteshez közeli Lapistón. Az állat-egészségügyi hatóság munkatársai akkor 3300 libát öltek le, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését. A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírusról volt szó. A szakemberek szerint a vadmadarak vihették be a kórt a telepre. Újabb megbetegedést nem észleltek a környéken, ezért tegnap feloldották a zárlatot.

Eszerint szerdától a gócpont három kilométeres körzetében a rendőrség már csak szúrópróbaszerűen ellenőrzi az élőállatot szállító járműveket. Balogh-Szabó Imre szentesi rendőrkapitány lapunknak elmondta: március elsejéig kell számítani a véletlenszerű ellenőrzésekre a Szentest és Orosházát, valamint a Szentest és Nagymágocsot összekötő útvonalon. A gócpont tíz kilométeres körzetében viszont az állat-egészségügyi hatóság rendelkezései szerint jövő keddig kell zár alatt tartani a házi szárnyasokat.