Egy év fogházat ért a szamárverés Hozzáadás a gyűjtőhöz
Első fokon elítélték a szentesi állatkínzót

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-20 | Blahó Gabriella

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott Ravasz János, miután a szentesi bíróság bűnösnek mondta ki állatkínzás vétségében. A Szentesen szamaras emberként emlegetett fuvaros fellebbezett a határozat ellen. Két jószágot már elvettek tőle, most újabb szamarat vásárolt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Annak idején Frei Henrik mentette meg a súlyosan bántalmazott szamarat. Fotó: Tésik Attila
A Szentesi Városi Bíróság tényként állapította meg, hogy Ravasz János az élettársa tulajdonát képező és rá bízott szürke szamárról nem gondoskodott. Ravasz a kocsija vontatására használt jószágot úgy hagyta a tűző napon a 2006. május 15-ét megelőző öt napon, hogy nem adott neki inni. Olyan szerszámokat használt a vontatáshoz, amelyek sem minőségben, sem méretben nem igazodtak a szamárhoz. Az állaton izomelhalás, csonthártyagyulladás, bőrelhalás, bőr alatti gennyesedés, csontelhalás és koponyatorzulás keletkezett a sérülések következtében. A paták kezeletlenek maradtak, így a szamárnak mind a négy lábán súlyosan deformálódtak az ízületek. Az elmúlt év eleje óta a tartási körülmények miatt idült légzőszervi, tüdő-, mellhártya- és szívburokgyulladás alakult ki. Ravasz János bottal és faággal verte a szamarat, aminek következtében elsősorban a marján és a száján a beléje tört fadaraboktól szenvedett súlyos sérüléseket. A szemre mért ütések szaruhártya-gyulladást okoztak. Mindezeken túl a vádlott a szamár farokcsontját teljes hosszában hét-nyolc helyen eltörte.

Megint szamarat vett

Az elítélt szentesi fuvaros az ügy kirobbanása óta gyalog jár a városban. Felkerestük őt Kossuth utcai lakásán. Ravasz azt mondta, nagyon bosszantja, hogy bíróságra kell járnia. Kérdésünkre, bűnösnek érzi-e magát, dühösen azt felelte: nem. Hadonászva bizonygatta, hogy jól bánt a szamárral. Majd hetykén odavetette: új szamarat vett 80 ezer forintért, mert szüksége van rá a megélhetéshez. Közölte: azt senkinek nem mondja el, hogy hol tartja az állatot.

A Szentesi Városi Bíróság mindezeket tanúk vallomásai és igazságügyi állatorvos szakértői vélemények alapján állapította meg. Ravasz Jánost első fokon három évre felfüggesztett egy év fogházbüntetésre ítélték. A vádlott tagadta bűnösségét, felmentést kért és fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. Ügyében várhatóan márciusban születik döntés – tartalmazza a megyei bíróság közleménye.

A Ravasz János elleni büntetőeljárást Frei Henrik kezdeményezte, amikor feljelentést tett a Szentesi Rendőrkapitányságon. Az ismert szentesi állatvédő korábban megvásárolt egy szintén megkínzott szamarat Ravasz Jánostól, aki a kapott pénzen újabb szamarat vett. Ezt a jószágot már a rendőrség segítségével vették el Ravasztól. A szürke szamár Frei Henrik tanyájára került, ahol szépen felépült. Az állatvédő szerint Ravasz rendkívül sivár lelkületű ember. „Neki a fogház igazából nem büntetés, az vezethetne célra, ha a hatóságok örökre eltiltanák az állattartástól."


Továbbá:
Meggyógyította a vak kutyát
Két ügyintéző két városra
A szentesiek félnek a bicikliúton
Hasutasokkal hódít Szőke András
Nagykalapba megy a bérleti díj