Meggyógyította a vak kutyát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szemlencse-beültetést is végez a szentesi állatorvos

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-19 | Balázsi Irén

Vak kutyákat is képes meggyógyítani a szentesi állatorvos, dr. Dobos András, aki az első sikeres műtét után már önállóan ültet be szemlencsét. A mikrosebészetet a hivatása csúcsának nevezi, amelyet egyelőre csak a fővárosban művelnek. Nem véletlenül hozzák a Sáfrán Mihály utcai ambulanciájára a beteg kuncsaftokat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dobos András állatorvos (balról) a hivatása csúcsának tartja a mikrosebészetet. Fotó: Tésik Attila
A szentesi dr. Dobos András 1988 óta praktizál, s az állatorvoslásban egy speciális területtel is foglalkozik. A Sáfrán Mihály utcai ambulanciáján kapta vissza egy vak kutya a szeme világát. Ilyen műtéteket csak az állatorvos-tudományi egyetemen végeznek, mert speciális eszközök kellenek hozzá. A szentesi doktort mindig is érdekelte a mikrosebészet, amellyel azért kezdett behatóbban foglalkoztatni, mert az utóbbi 6-8 évben a kutyáknál is egyre gyakrabban jelentkeznek a daganatos betegségek és a szemproblémák. Egy szegvári világtalan házaspár vakvezető kutyáinak is gyakran begyulladt a szeme. A hatévesnél idősebb ebeknél ez nem kirívó, s ha nem avatkoznak be, az életminőségében következik be romlás. Dobos András abból indult ki, hogyan vezeti később a károsodott látású kutya a vak embert. Ebből akár még tragédia is lehet.

E problematikát megosztotta az utcájukban lakó barátjával, az ország egyik vezető szemsebészével. Dr. Gyenes Ágota, az orosházi kórház osztályvezető főorvosa közvetítésével sikerült Dobos doktornak megvásárolnia egy szemészeti mikroszkópot és mikrosebészeti eszközöket, miután a szakirodalomba már alaposan beleásta magát. Azt mondta, hogy eleinte sertésszemen kezdte gyakorolni a mikrosebészeti beavatkozást. Éppen egy hete végezték az első műtétet egy nyolcéves kecskeméti uszkáron, amely egyedüli társa a gazdájának. A kutya mindkét szemére megvakult. A vezető operatőr Gyenes Ágota volt, és a műtét közel két óra hosszáig tartott. Az állatgyógyászati operációs technikák között újdonságnak nevezte Dobos az eljárásukat, amelynek az a lényege, hogy az eredeti szemlencse hátsó részét bennhagyták, és arra ültették rá a szemlencsét. A műtétet követő negyedik napon aztán eltávolították a varratokat. Az állatorvos álma valósult meg, amikor a kuncsaft, miután hozzászokott a fényhez, rögtön a gazdájához szaladt. Az uszkár másik szemét különben egy hónap múlva operálja Dobos András.

A szentesi állatorvos főleg az úgynevezett munkakutyákon akar segíteni a jövőben. Az ilyen ebek szeme tudnillik könnyebben sérül, mint a családok kedvenceié. Bevallása szerint azért vállalkozik az ilyen beavatkozásokra, hogy gyógyulásuk után ismét az embert szolgálják még hosszú ideig ezek az okos jószágok. Megkérdeztük persze: őt sohasem harapta meg kutya? Nem tagadta, egyszer bizony előfordult. A városszerte ismert diszkós, Rákász Béla elvitte hozzá az orosz juhászkutyáját, amelyet meg kellett operálni. Később meglátogatta az állatorvos a páciensét, amely „hálája jeleként" megharapta.


Továbbá:
Két ügyintéző két városra
A szentesiek félnek a bicikliúton
Hasutasokkal hódít Szőke András
Nagykalapba megy a bérleti díj
Angol–magyar tollaslabda