Tömegeltek a betegek Hozzáadás a gyűjtőhöz
Vig doktor lelkileg is felkészült a vizitdíjra Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-15 | Balázsi Irén

A szentesi Vörösmarty utcai háziorvosi rendelőben tegnap 62 százalékkal több beteg jelent meg, mint egy átlagos napon. A páciensek igazságtalannak tartják az éjféltől életbe lépett vizitdíjat, amellyel szerintük az amúgy is elesett embereket sújtja a kormányzat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Vig István háziorvos tájékoztatja a betegeket a vizitdíjról. Fotó: Tésik Attila
– Inkább a nyugdíjat emelnék, ne vizitdíjat szedjenek tőlünk – fakadt ki tegnap a szentesi Borbás Gyuláné a Vörösmarty utcai háziorvosi rendelőben. A 2003 óta leszázalékolt asszony igazságtalannak tartja, hogy mától fizetniük kell 300 forintot, amely egy újabb adónak is felfogható. Felháborítónak nevezte az egészségügyben bevezetett változásokat, főleg azért, mert a gyógyszerek ára is növekedett. Borbásnénak csak az orvosság kerül tízezer forintjába havonta. Éppen azért kereste fel a háziorvost, hogy igazolást kérjen közgyógyellátáshoz. Ha csütörtökön tenné ugyanezt, akkor egy papírért már 300 forintot kérnének tőle.

Az orvosi rendelőből egy köteg recepttel jött ki Vida Jánosné. Azt mondta, hogy ő cukorbeteg, és az előzetes ismeretei alapján neki nem kell majd vizitdíjat fizetnie. A fiának ellenben sokszor szokott gyógyszert íratni, akkor már nem fogja megúszni. Havonta jár a háziorvoshoz Posztós Károlyné, aki még egy szakrendelőt is kénytelen felkeresni rendszeresen.
Arról panaszkodott, hogy dobozdíjat kell fizetnie a gyógyszerekért, amelyekhez eddig ingyen jutott hozzá. Azokat sújtja szerinte a kormány, akik állandóan kénytelenek orvosságot szedni. A vizitdíjról úgy vélekedett Posztósné, hogy a vele járó adminisztráció miatt többet kell majd várakozniuk a betegeknek. Szerencsésnek nevezte magát Gábor István olyan szempontból, hogy tőle nem kérnek vizitdíjat, mert cukorbeteg.

Sajnálja ellenben az alacsony jövedelmű nyugdíjasokat, akiknek gondot jelent az összeg kiegyenlítése. A férfi még aktív dolgozó, ám szerinte előbb-utóbb nála is előjönnek a különböző betegségek, s akkor szembesül majd az átgondolatlan intézkedésekkel az egészségügyben.

A szentesi háziorvosok úgynevezett kollegiális vezetője, dr. Vig István azt mondta: a vizitdíj beszedésére nemcsak lelkileg készültek fel, hanem a gyakorlatban. Nyugtával igazolják majd, hogy átvették a pénzt. Az ő rendelőjét egyébként tegnap 62 százalékkal több beteg kereste fel, mint egy átlagos napon. A háziorvos azt tervezi, hogy a vizitdíjjal kapcsolatban próbálják majd megértetni a páciensekkel mindazokat a tudnivalókat, amiket ők is nehezen tudnak megérteni és elfogadni.


Továbbá:
Helyén az alapkő, építik az idősotthont
Hasutasokkal hódít Szőke András
Nagykalapba megy a bérleti díj
Angol–magyar tollaslabda
Vizitdíj készpénzben