Még az orvos sem tud mindent a vizitdíjról Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szegeden nem lesz bojkott, beszedik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-15 | Tombácz Róbert

Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól számtalan kivételre bukkanhatunk. A szegedi orvosi kamara vezetője nem számít arra, hogy egy kezdeményezés miatt megtagadják a doktorok a vizitdíj beszedését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kovács doktornő mutatja a mától használatos nyugtát. Fotó: Karnok Csaba
Félinformációk és kérdések a domaszéki váróban


Mától háromszáz forintos vizitdíjat szednek minden orvos-beteg találkozóért. De e főszabály alól számtalan kivételre bukkanhatunk. A domaszéki háziorvosi rendelőben tegnap arra voltunk kíváncsiak: mekkora a roham a fizetési kötelezettség bevezetése előtt, és mit tudnak a kistelepülés betegei a vizitdíjról.

Hat-nyolc ember üldögélt Kovács Zsuzsanna domaszéki háziorvos rendelőjében tegnap késő délelőtt, többségük előre megbeszélt időpontra érkezett. Németh Antal idős apjával várt a bejutásra, eközben elmondta: sokat tudnak ugyan a vizitdíjról, de egyes kérdésekről fogalmuk sincs. Úgy vélik, akinek betegsége miatt állandóan gyógyszert kell szednie, az nem fizet a vizsgálatért. Azt viszont nem tudják: a receptíratásért is pénzt szednek-e. Az ötvenes férfi szerint a háromszáz forint csak „bevezető ár", ami folyamatosan emelkedik majd.

Egyelőre készpénzt kérnek

E rendelőben az asszisztenssel kell majd rendezni a pénzügyeket, így a doktornő nem számít a rendelési idő jelentős növekedésére. Fizetni a legegyszerűbben lehet: készpénzzel, nyugta vagy számla ellenében, de hamarosan bérletet is készítenek. Az otthoni beteglátogatásnak hatszáz forint lesz a tarifája, akárcsak a más háziorvoshoz tartozók ellátásának.

– A receptíratásért is fizetni kell – tájékoztatta az előtte szólót Széczhi Szilveszterné, aki influenzás panaszai miatt fordult tegnap orvoshoz. Ő a tévéből úgy értesült, a sürgősségi ellátásért viszont nem kell fizetni. Majd hozzátette, ebben azért nem biztos. A kórházi napidíjról is hallott, amit a 20 bent töltött nap után visszafizet az egészségbiztosító. Elmondta, hogy családjában többen cukorbetegek, de úgy tudja, nekik is csak akkor nem kell fizetniük, ha az alapbetegségükkel összefüggő panaszok miatt mennek orvoshoz. – Lehet, hogy a férjem elesik és megsérül a lába. Ez amiatt is lehet, hogy a megzavarodik a vércukra. Most akkor a sérült lábának megvizsgálásáért fizetni kell, vagy nem? Vagy, ha a krónikus beteg és ezért a fizetés alól mentesülő anyukámnak én íratom fel a gyógyszerét, fizetnem kell-e vizitdíjat? – sorolta a kérdéseket, amelyekre választ adni a háziorvosnak is fejtörést okozhat.

– Az eredmények visszahozásáért is fizetni kell? – folytatta a kérdések sorát Oláh Istvánné, aki egyszerre kéthavi gyógyszeradagot szeretett volna felíratni, hogy legalább egyszer elkerülje a háromszázas tarifát.
– Tájékozatlanok az emberek, de még mi sem tudunk mindent a vizitdíjról. A fizetési határesetekben a legjobb tudásom szerint döntök, és megkérdezem a biztosítót is. Egyébként külön füzetben vezetem a „tébével" való telefonos konzultációim eredményeit, de ahányszor kérdezem őket, szinte mindig mást és mást mondanak – beszélt a gondokról a doktornő. Elmondta: az elmúlt két hétben negyedével nőtt meg a forgalom, ami részben az influenzával, részben a díjfizetés elkerülésével magyarázható.

Vizitdíjbeszedőket oktattak tegnap. Fotó: Karnok Csaba
Birkóznak a rendelettel


A szegedi orvosi kamara vezetője nem számít arra, hogy egy kezdeményezés miatt megtagadják a doktorok a vizitdíj beszedését. A rendelet kidolgozatlansága azonban nekik is gondot okoz. Tegnap a szegedi háziorvosi rendelőket megrohamozták: sok beteg így próbálta meg elkerülni a díjfizetést.

Polgári engedetlenségként tagadják meg a vizitdíj beszedését – fordult kollégáihoz felhívásával a napokban egy debreceni orvos. Szilárd András, a Szegedi Orvosi Kamara elnöke elmondta: nem kapott arról információt, hogy bármelyik szegedi orvos csatlakozna a bojkottfelhíváshoz, amit egyedi kezdeményezésnek tart.

A mától hatályos vizitdíjjal ugyanakkor neki és helyi kollégáinak is sok a problémája. A szabályozás ugyanis nyitva hagyott fontos kérdéseket, a minisztériumi álláspontok pedig naponta, sőt óránként változnak. Kapkodás és kidolgozatlanság látszik a korántsem egyértelmű rendeleten – így viszont a háziorvosok sem tudtak megfelelően felkészülni.

Algopyrin – vényre

– Nagyobb érdeklődésre számítottunk, mert a Quarelin és az Algopyrin a legnépszerűbb fájdalomcsillapító, de a forgalom átlagos volt – válaszolták tegnap érdeklődésünkre a szegedi Kabay patikában. A roham máshol is elmaradt, pedig mától nemcsak az említett két fájdalomcsillapító, hanem a Demalgon és a Germicid is vényköteles. A Kristály és a Vasas Szent Péter gyógyszertárban is azt mondták: nem adtak el többet ezekből a gyógyszerekből szerdán, mint egyébként. Az Egészségügyi Minisztérium azért tette vénykötelesé ezeket a készítményeket, mert túladagolásuk komoly mellékhatásokkal járhat.

– Azt mondta az államtitkár, hogy a kérdéses vizitdíj-fizetési esetekben mindig a beteg javára döntsünk, miközben azzal fenyegetnek bennünket, hogy ha nem szedjük be a pénzt, megbüntetnek – vázolta a furcsa a helyzetet a szegedi kamara elnöke.

Elmondta azt is: az elmúlt napokban egyértelműen több beteg jelentkezett a háziorvosoknál – és nem csupán az influenzajárvány miatt. Sokan jöttek a szokottnál korábban gyógyszert felíratni, szakrendelésre szóló beutalókat kérni a még ingyenes időszakban. Hozzátette: miután mától már fizetni kell a látogatásokért, kisebb forgalomra számítanak.
– Rengetegen voltak tegnap: sokan jöttek beutalókért, receptekért és kontrollvizsgálatra is jó páran jelentkeztek a szükségesnél korábban – erősítette meg a kamarai elnök információit Kormányos Szilvia háziorvos.

Úgy tudjuk, a szegedi I. számú rendelőintézetben elmaradt a vizitdíj előtti roham, mivel a betegeket előjegyzés alapján, nem azonnal fogadják. Információink szerint a rendelőintézet munkatársai mától több konfliktusra számítanak, mert a betegek náluk fogják kifejezni a díjbeszedés miatti ellenérzéseiket.


Továbbá:
Apák a szülészeti porta előtt
Súlyos ezrekért lábadozunk
Szegedé a legtöbb hivatal a régióban
Az előkészítés éve lesz 2007
Túri megtagadta az anyasarcot