Hasutasokkal hódít Szőke András Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szentesiek a szemle harmadik legnézettebb filmjében

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-15 | Blahó Gabriella

Az idei filmszemle harmadik legnézettebb alkotása lett a Hasutasok, amely több szállal is kötődik Szenteshez. Szőke András rendező és Badár Sándor is szentesi, a forgatókönyv pedig a szegvári születésű író, Grecsó Krisztián munkája. Az eddigi Szőke-filmekhez képest rekordösszeget, 130 milliót költhettek a forgatásra. A Hasutasokat március közepétől vetítik a mozikban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A falu életöröme és az aktuálpolitika találkozása a vágóasztalon. Jelenet a filmből. Fotók: Havran Zoltán
A szentesi születésű filmrendezőt és a szegvári születésű írót Sándor Pál hozta össze. Szőke András és Grecsó Krisztián addig csak messziről méregette egymást, mintegy barátilag. A Hunnia Filmstúdióban kezdődött el és fejeződött be a munka, melyben Grecsó fontos szerepet vállalt: Szőke ötletéből forgatókönyvet írt. A Szőke-filmeknek eredetileg nincs forgatókönyvük, és kizárólag az improvizációra épülnek. – Sándor Pál azonban egy értelmes közönségfilmet akart – magyarázta a mű keletkezésének körülményeit az író. Lapunknak Grecsó Krisztián azt is elmondta, Szőke és Badár valóban remek arcok, közös őrületük pedig általa kapott egy keretet, vázat, történetet. Krisztián élvezte a közös munkát, szerinte a film jól sikerült.

Hernádi Judit Kaukker Erzsikét játssza
A rendező örül annak, hogy pótvetítéseket kellett tartani a szemlén a Hasutasokból. Szőke András már csak annak örülne jobban, ha a mozikban lennének pótszékek és pótvetítések. Szőke szerint teljesen életszerű a film: a helyszín valós, kimustrált vasutasok „felfelé" letagadják, hogy nincs már meg a vasútállomás, ebből lesznek a bonyodalmak, és vannak persze üzelmek is. Színesíti hétköznapjaikat a nagytermészetű korcsmárosné (Hernádi Judit) jelenléte. A filmben központi szerepet kap Döme, a disznó, aki meghal, de ezt nem látjuk. A végeredményt, a kolbászt viszont elfogyasztják a hasutasok, akiket Badár Sándor, Zelei Gábor, Szarvas József és Derzsi János személyesít meg. A falusi humort, életörömöt tárja elénk a film, némi aktuálpolitikai ízzel.

A filmesek a forgatás helyszínén építettek egy teljesen új vasútállomást Taljándörögdnek, ahol eddig nem volt vonat. A munkát fedezi az a 130 millió forint, amit Szőke erre a filmre kapott. 62 milliót a Mozgókép Alapítvány, 68 milliót pedig az RTL Klub adott. A rendező ezzel az egész estés kuncogással végképp maga mögött hagyta a rá illesztett „független filmes" címkét. Az ugyanis azt jelentette, hogy nulla forintért is alkot.


Márciustól a mozikban

A Hasutasokat először március 15-én mutatják be a nagyközönségnek a budapesti mozikban. A forgalmazó ezt a művet 20-22 kópiával indítja útnak, ami Szőke András szerint előnyt jelent. Korábban mindössze 2-3 kópiában utaztatták a Szőke-filmeket. Kruzslicz Pál, a szentesi Őze Lajos Filmszínház és a művelődési ház igazgatójának tervei szerint a fővárosi premier hetében szeretné bemutatni a Hasutasokat. Számít arra, hogy Szőke András a közönségtalálkozó vendége lesz a korzón. A filmrendező lapunknak azt mondta: – Akkor tudok menni, ha hívnak. 



Továbbá:
Nagykalapba megy a bérleti díj
Angol–magyar tollaslabda
Vizitdíj készpénzben
A fiatalokért lobbizik a szentesi állatorvos
Sokarcú kardiológia