Nagykalapba megy a bérleti díj Hozzáadás a gyűjtőhöz
''Összedőlne'' a szentesi Petőfi Szálló a cukrászda nélkül

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-14 | Balázsi Irén

A városi szolgáltató kft. szedi be a díjat a lepusztult Petőfi Szálló épületében lévő üzlethelyiségek bérlőitől, amióta a szentesi önkormányzat hétéves pereskedés után megszerezte a szálloda tulajdonjogát. A cég ügyvezetője szerint a bérleti díj összege nem publikus, de azt elmondta: állagmegóvásra is költenek belőle. A cukrászüzem bérlője úgy véli, hogy a befolyt pénzből már hozzákezdhettek volna a Petőfi felújításához.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csak a Petőfi cukrászda bérleti díja 2,5 millió forint volt. Fotó: Tésik Attila
Gazdát cserélt még tavaly a rossz állagú Petőfi Szálló, miután a szentesi önkormányzatnak ítélte a bíróság az ingatlan tulajdonjogát a fővárosi FIK Rt.-vel szemben. A hét évig tartó pereskedés ideje alatt a pesti társaság megbízottja szedte a bérleti díjat a lepusztult épületben működő cégektől.
Lapunk megkérdezte Márta Sándort, aki a korábbi tulajdonos képviselőjeként intézte a Petőfivel kapcsolatos napi ügyeket, ám ő azt mondta: nem emlékszik arra, hogy mekkora összeg folyt be a bérleti díjakból.

Az önkormányzati ingatlanok ügyes-bajos dolgai a szentesi szolgáltató kft.-hez tartoznak. Döbrőssy Iván ügyvezető érdeklődésünkre közölte: a Petőfi Szálló épületében lévő üzletek bérlői a városnak fizetnek. Az összeget nem árulta el, mondván: ez nem publikus. A díjból gondoskodnak egyébiránt a ház állagmegóvásáról, őrzéséről, hogy ne menjenek be idegenek. Nemrégiben volt a pincében egy csőtörés is, azt kijavíttatták. Különben pedig ha jelentkezik egy befektető a Petőfi felújítására és működtetésére, akkor az épületben működő cégeknek ki kell onnan költözniük. Mint ahogyan már nem üzemel a Petőfi utcára eső részen a vendéglátóhely, mert annak a bérlője nem fizetett. A városi szolgálató kft. vele már felbontotta a szerződést.

Fizet viszont a Petőfi cukrászdát és műhelyt üzemeltető Horváth Zoltán. A mester különösebben nem vette észre, hogy gazdát cserélt az épület, mert ugyanolyan rossz állapotban van, mint volt. A bérleti díjat náluk az infláció mértékével emelte a város, tíz hónap alatt 2,5 millió forintot fizetett a cukrászmester. Úgy véli, hogy a nagykalapba kerül a bérlőktől beszedett pénz. Hozzátette: ha a Petőfi Szálló felújítására fordították volna a tavaly óta befizetett díjat, már meglátszana az épületen, amely több mint száz éve szolgálja a vendéglátást.

Meggyőződése, hogy nem kellene befektetőre várni, hanem a város belefoghatna a Petőfi rendbehozatalába. Horváth Zoltán a beszedett bérleti díjakból alapítványt hozna létre, amelyre bárki befizethetne. Az alapítványi pénzből – esetleg részvényt is kibocsáthatnának – megvásárolhatnák a felújításhoz szükséges építési anyagokat. A munkanélküliek között vannak kőművesek, ácsok és más szakiparosok, meg segédmunkások is, ők dolgozhatnának a tatarozásnál. Közmunkásként foglalkoztatná az embereket a mester, aki szerint így nullaszázalékos lenne a munkanélküliségi ráta.

S hogy ki üzemeltetné a már felújított Petőfit? Horváth Zoltán összeszedné a régi vendéglátósokat, akiknek még a kisujjában van a szakma. A cukrászmester különben 1968 óta dolgozik a Petőfinél, mint fogalmaz, ő egy tégla ott. Ha elküldenék onnan, összedőlne a ház. Meggyőződése azonban: neki nem kell költöznie, mivel egy szálloda elképzelhetetlen cukrászda nélkül.


Továbbá:
Angol–magyar tollaslabda
Vizitdíj készpénzben
A fiatalokért lobbizik a szentesi állatorvos
Sokarcú kardiológia
Megmenekülhet a bezárástól a szentesi Damjanich