Angol–magyar tollaslabda Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az unióhoz fordul a hazai állat-egészségügyi hivatal

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-13 | Blahó Gabriella

Magyarországra is érkezett húskészítmény arról az angol telepről, ahol 160 ezer pulykát vágtak le madárinfluenza miatt – közölte a magyar állat-egészségügyi hivatal. Az angol hatóságok szerint viszont a vírus tőlünk került a szigetországba.
A madárinfluenzáról a Daily Mailben

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A pusztítás lapistói pillanatai. A két Szentes környéki telepről nem vittek baromfit Angliába – de még a Sá-Gához sem. Fotó: Tésik Attila
Magyarországra is érkezett húskészítmény arról az angol telepről, ahol 160 ezer pulykát vágtak le madárinfluenza miatt – közölte a magyar állat-egészségügyi hivatal. Az angol hatóságok szerint viszont a vírus tőlünk került a szigetországba. A Csongrád megyei főállatorvos lapunknak nyilatkozva kijelentette: a Szentes környéki telepekről nem szállítottak szárnyast Nagy-Britanniába, de még a Sá-Ga magyar vágóhídjára sem, az angol–magyar vita hátterében gazdasági érdekek állnak.

A brit lapok szerint többféle úton is eljuthatott a madárinfluenza Magyarországról Nagy-Britanniába. A szigetországban elterjedt nézet szerint a szárnyas-mágnás, Bernard Matthew magyarországi érdekeltségei révén került a betegség a csatornán túlra. Az üzletember a Sá-Ga Foods egyik tulajdonosa, a sárvári üzembe pedig magyarországi tenyésztők szállítanak szárnyasokat. Egy másik verzió szerint Magyarországról érkezett vadmadarak vitték el a betegséget Suffolkba.

Mi van a háttérben?

A Csongrád megyei főállatorvos véleménye szerint az angol–magyar vita hátterében gazdasági érdek áll. A magyar agrártárcánál azt tervezik, hogy novemberig visszamenőleg összegyűjtik a két ország közötti baromfiforgalom teljes dokumentációját, és átadják Brüsszelben az unió bizottságának.

Miközben a brit gazdaszövetség az importszabályozás teljes felülvizsgálatát követelte, a magyar főállatorvos helyettese nyilatkozott az egyik angol országos tévécsatornának. Bognár Lajos elmondta, hogy a madárinfluenzával sújtott brit védelmi zónából hat kamion érkezett Magyarországra a múlt héten – pedig Bernard Matthew korábban azt mondta, felfüggeszti a szállítást angliai és magyarországi telepei között.

Az angol élelmezésügyi minisztériumnál a hét elején a legvalószínűbbnek még a magyar kapcsolatot látták a fertőzés magyarázataként, néhány nap múlva azonban a tárca vezetője kijelentette: semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a magyarországi madárinfluenza góca körüli zárt övezetből Nagy-Britanniába, vagy bármely más országba szállítottak volna baromfihúst.

EU: csak hasonlít

Hiába nagyon hasonló a nagy-britanniai és a magyarországi madárinfluenza-vírus, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kapcsolat lehet a két eset között – közölte tegnap Brüsszelben az egészségügyi kérdésekért felelős Markosz Kiprianu biztos szóvivője, Philip Tod. Azt mondta, hasonló vírustörzseket találtak korábban Európában másutt is.

Korábban arról cikkeztek több sajtóorgánumban, hogy a Szentes környéki libatelepekről érkezett a fertőzés a pulykanevelő Suffolkba – holott sem a lapistói, sem az ördöngösi tenyésztő nem állt kapcsolatban a Sá-Gával, így közvetve sem terjeszthette a fertőzést. Szigeti Sándor Csongrád megyei főállatorvos lapunknak elmondta: a lapistói telepen tenyésztették a libákat, és egyáltalán nem szállították azokat sehová. Az ördöngősi telep tulajdonosának a Hungerittel volt szerződése, amíg az állományt meg nem semmisítették. A góc körül 2800 mintát vettek az állat-egészségügyi hatóság munkatársai az uniós szabályok szerint előírt körzetben, és újabb megbetegedést nem találtak. Biztos benne, hogy sikerült megállítani a betegség továbbterjedését. A madárinfluenzának sem a legrövidebb, sem a leghosszabb lappangási idejét számolva sem terjedhetett át Szentesről a csatornán túlra. Azért sem tartja valószínűnek, hogy a Sá-Ga szállítói fertőzték volna meg az angol telepet, mert a Dunántúlon ma sincs madárinfluenza.


Továbbá:
Vizitdíj készpénzben
A fiatalokért lobbizik a szentesi állatorvos
Sokarcú kardiológia
Megmenekülhet a bezárástól a szentesi Damjanich
Tizenöt milliónyi csúcstechnológia