A madárinfluenzáról a Daily Mailben Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-13 |

A Daily Mail című brit napilap (ehhez a lapcsaládhoz tartozik a Délmagyarország és a Délvilág kiadója, a Lapcom is) internetes portálján pénteken tették közzé azt a cikket, amelyben Sam Greenhill újságíró kapcsolatot vélt felfedezni a Nagy-Britanniába exportált, H5N1 vírussal fertőzött pulykák és a kecskeméti vágóhíd között.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Daily Mail című brit napilap (ehhez a lapcsaládhoz tartozik a Délmagyarország és a Délvilág kiadója, a Lapcom is) internetes portálján pénteken tették közzé azt a cikket, amelyben Sam Greenhill újságíró kapcsolatot vélt felfedezni a Nagy-Britanniába exportált, H5N1 vírussal fertőzött pulykák és a kecskeméti vágóhíd között. Az oknyomozó újságíró bizonyítottnak látja, hogy van kapcsolat Bernard Matthew farmja és „a madárinfluenza által sújtott Magyarország" között. Cikkében rámutat arra: a kormány szakértői meg vannak győződve arról, hogy a Magyarországról származó H5N1 vírust találták meg Bernard Matthew holtoni farmján.

Bár Bernard Matthew továbbra is azt állítja, hogy nincs kapcsolat az általa Sárváron működtetett pulykafarm és az attól 160 mérföldre működő, Szentes környéki telepek között, Sam Greenhill másképp vélekedik. Az újságíró szerint a Matthew farmján talált fertőzött állatokat a kecskeméti Gall Food vágóhídján ölték le, ez a hely pedig „30 mérföldre van a fertőzött farmoktól". Ezért a brit szakértők most azt próbálják kideríteni, hogy a kecskeméti vágóhíd vajon fogadott-e libákat a szentesi farmokról, és azokból a pulykákból, amelyeket az Egyesült Királyságba exportáltak.

A Daily Mail úgy tudja, hogy több teherautónyi pulykát exportáltak közvetlenül Kecskemétről Bernard Matthew megrendelésére. A magyar főállatorvos, Süth Miklós a brit napilapnak elmondta: az elmúlt évben 290 tonna pulykamellet exportáltak Kecskemétről Nagy-Britanniába.