Jöhet a helikopterFelvétel a kedvencekbe

Jármű és légi mentés még nincs

Tombácz Róbert
2007-02-13

Nyolcéves előkészítés után elkészült a szegedi új klinika betonozott helikopterleszállója – bár légi jármű még nem szállt le oda. A régióban két és fél éve leállt légi mentés hamarosan újraindulhat, a szaktárca döntése szerint – bár a traumatológiai központ Szegeden van – szentesi központtal.

Mintegy 7 millióból hozták létre. Fotó: Segesvári Csaba
Elkészült és már a műszaki átadáson is túl van a szegedi új klinika melletti helikopterleszálló, ahol az előírásoknak megfelelően tudja fogadni az intézmény az azonnali ellátást igénylő, távolabbról érkező sérülteket. A heliport alapfeltétel minden sürgősségi betegellátással foglalkozó intézménynél, a szegedi leszállóhely kialakítását nyolc éve szervezik. A szegedi orvoscentrum minisztériumi forrásból mintegy 6,4 millió forintot kapott a beruházáshoz, amit további 1,3 millióval egészített ki.

Mint Simonka János Aurél, a traumatológiai klinika vezetője elmondta, a betonozott leszállóhely kialakításához a klinikai parkolórészen tereprendezést végeztek, a biztonságos le- és felszállás érdekében fákat vágtak ki, a parkolót pedig távolabb költöztették. A leszállóhely csupán pár méterre van a klinikától, így a landolás után percek alatt a megfelelő helyre kerülhet és a szükséges ellátásban részesülhet a beteg.

Szentesi bázis

A napokban arról döntött a szaktárca, hogy a dél-alföldi régió légimentőbázisa Szentesre kerül, amit azzal indokoltak: jó a város földrajzi fekvése, van vérellátó állomása, sürgősségi betegellátó osztálya és súlyponti kórháza. A mentési központ a leszállóhely mellett hangárral, egyéb kiszolgálóhelyekkel és 3-4 fős személyzettel rendelkezik majd.

Bár a leszállóhely elkészült, helikopter egyelőre még nem landolt rajta. A légi mentés két és fél éve állt le a dél-alföldi régióban, miután az egészségbiztosító nem finanszírozta tovább a járműveket addig üzemeletető Mentés a Jövőért Alapítvány működési költségeit. Akkor arra hivatkoztak: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el a légi mentést minden régióban – itt is ők veszik át ezt a feladatot. Az OMSZ viszont azóta sem működtet a régióban mentőhelikoptert, így a sérültek mentőkocsiban, közúton, ötször-tízszer lassabban jutnak el az ellátó intézményekbe – köztük a szegedi klinikára. Információink szerint a tárca most lízingszerződést készít elő modern helikopterek beszerzésére, így a dél-alföldi térségbe az Ausztriában már bevált modern, a korábbinál erősebb, jobb és halkabb gép érkezik hamarosan.