Működőképes kisvárosi mozik Hozzáadás a gyűjtőhöz
Vásárhely és Szentes – a vidéki filmszínházak végvárai

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-10 | Illyés Szabolcs

Bár a megye legtöbb mozija már nem működik – legutóbb a makói kényszerült bezárni –, Vásárhely és Szentes filmszínházát nem fenyegeti ez a veszély. A Mozaik Kamaraterem számára akciók és családi kedvezmények, az Őze Lajos Filmszínháznak pedig az állandó látogatószám és a sikeres pályázatok biztosítják a fennmaradást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vásárhelyi moziban minden este van vetítés Fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhelyen és Szentesen egyelőre nincs veszélyben a filmszínház. Bár hónapról-hónapra mind több mozi működtetését adják fel a fenntartók – legutóbb a Páger Antal Filmszínház bezárására kényszerültek Makón –, a megfelelő reklámstratégia és a sikeres pályázatokból származó forrás néhányuk számára a fennmaradás biztosítéka.

– Részben önálló gazdálkodású intézményként az önkormányzat a rezsi- és a munkabérköltségeket biztosítja a vásárhelyi Mozaik filmszínház számára.

A teljes épületfelújítást és a hangrendszer fejlesztését befejeztük, ám a vetítőrendszer egyelőre még hagyományos, csak celluloidszalagok lejátszására képes. Naponta kétszer vetítünk. Számos kedvezményt biztosítunk, így nem ritka a telt házas előadás sem – foglalta össze Lőkös Györgyi, a mozit működtető Petőfi Művelődési Központ igazgatója.

Lőkös elmondta: akciókat szerveznek az iskolák számára is, és a családosok is kedvezményel látogathatják a vetítéseket – így kívánják felvenni a versenyt a multiplexekkel.

– A szentesi Őze Lajos Filmszínház rentábilis, tavaly egy forintnyi városi támogatásra sem szorult és az idei terv szerint sem kell önkormányzati támogatást a működésére fordítani. Az állandónak nevezhető, évi 16 ezer mozilátogató és a minisztériumi pályázati háttér egyelőre biztosítja az intézmény fennmaradását – fogalmazott Kruzslicz Pál, a Szentesi Művelődési Központ igazgatója.

– A filmszínház fennmaradásának egyik alapja a központi támogatási rendszer, hiszen a felújításra és az art, illetve magyar film kategóriába sorolt alkotások vetítésére eddig eredményesen pályázhattunk az utóbbi években. Nemrég kicseréltük a székeket kényelmesebb, magas támlás ülőalkalmatosságokra és tavaly felújíthattuk az épület homlokzatát. Új hangleolvasó-rendszert is beépítettünk, így a korszerű technológiával rögzített, populáris filmek lejátszására is lehetőségünk van – tette hozzá az igazgató, akitől még megtudtuk: mindennap három előadást biztosítanak és vetítésenként 20-30 mozinézőre mindig számíthatnak.


Továbbá:
Elfogadták a vásárhelyi költségvetést
Elégedettek a tanyaközpont lakói
Megmenekülhet a Zrínyi utcai tagóvoda
Négy biciklis baleset január óta
Sólyom Erzsébet olykor hajnalig beszélget a férjével