Madárinfluenza-vírus Hozzáadás a gyűjtőhöz
Csongrád megyéből Nagy-Britanniába?

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-06 | Blahó Gabriella

Több hírforrás is azt állítja, hogy a napokban Angliában megjelent madárinfluenza eredetileg Magyarországról érkezett a Suffolk grófságbeli pulykafarmra, ahol 150 ezer pulykát gázosítottak el a hatóságok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Több hírforrás is azt állítja, hogy a napokban Angliában megjelent madárinfluenza eredetileg Magyarországról érkezett a Suffolk grófságbeli pulykafarmra, ahol 150 ezer pulykát gázosítottak el a hatóságok. Magyarázat a jelenségre csak az lehet, hogy az angol Bernard Mathews tulajdonosa a magyar libatelepeknek is. A brit cég szóvivője tagadta, hogy a tulajdonos személyén kívül más kapocs is lenne ebben az ügyben – a SáGa Foods Rt.-nél valóban érdekelt a külföldi befektető. Elhangzott az is, hogy a vállalat egyik alkalmazottja járt Magyarországon, így vihette magával haza a fertőzést, amely január végén ütötte fel fejét Csongrád megyében. Ugyanakkor egy brit kormányzati főtanácsadó szerint valószínűbb, hogy a vírust vadmadarak hurcolták bel Nagy-Britanniába.

Január végén Szentes határában Lapistónál és Derekegyház mellett, Ördöngősön találtak fertőzött állományt. A mintegy 14 ezer libát elgázosították a hatóságok. A lapistói libatelep egyik tulajdonosa, Csizmadia László elmondta lapunknak: a cégben kizárólag magyar állampolgárok érdekeltek, az ördöngősi telep tulajdonosa pedig egy szentesi vállalkozó. A SáGa Foods Rt.-nél pulykát dolgoznak fel, ők pedig libával foglalkoznak. Álláspontja szerint ebben az összefüggésben elképzelhetetlen, hogy a szentesi madárinfluenza szedné áldozatait a szigetországban.