Új orvosigazgató Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Önmagával szemben is szigorú dr. Földesi Irén

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-02 | Balázsi Irén

Jó kapcsolatok kiépítésére törekszik a kollégákkal dr. Földesi Irén, a szentesi kórház új orvosigazgatója. A több szakvizsgával rendelkező vezető elismeri: szigorú a betegekkel, de önmagával szemben is. Addig kívánja betölteni ezt a státust, amíg Fenyves Ernő az intézmény főigazgatója.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Földesi Irén orvosigazgató megtiszteltetésnek veszi a megbízatást. Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház belgyógyászati osztályán húsz évig gondoskodott a betegekről dr. Földesi Irén, aki pár esztendeje a járóbeteg-szakellátás igazgatója. Mellette naponta hat órában praktizál a belgyógyász–diabetológia szakrendelő főorvosaként. Január elejétől a kórház megbízott orvosigazgatója is lett – miután a főigazgató felmentette Tóth Editet. Földesi Irén ezt az újabb feladatkört azért veszi megtiszteltetésnek, mert a szakmai vezető testület tartja őt alkalmasnak erre a pozícióra is. Most csak azt fájlalja, hogy kevesebb ideje marad „a tizennyolc éve visszajáró betegeire", akikkel kölcsönösen ragaszkodnak egymáshoz. A kórház orvosigazgatójának ugyanis adódnak olyan problémái, amelyek azonnali megoldást követelnek tőle. Azt viszont megígéri: ha a szakrendelésen nem tud jelen lenni, mindig lesz ott orvos, aki ellátja őket.

A két említett szakvizsgán kívül farmakológusi oklevele is van, ami annyit jelent: Földesi Irén a gyógyszertan tudósa. Most végzi az utolsó évfolyamot a szegedi egyetem egészségügyi közgazdász–menedzser szakán. Ebben a posztgraduális képzésben szerinte minden orvosnak részt kellene vennie, mert a napi munkához ad az eddigiektől eltérő szemléletet. A kollégák ugyanis mindig a kórház költségvetésére is kiható döntést hoznak, amikor elrendelnek egy vizsgálatot. Földesi Irén szerint azért nem egyszerű az orvosigazgatói feladatkört ellátni, mert tiszteletben kell tartani az orvoslás szabadságát. Ez azt jelenti, hogy a lehetőségeken belül mindenki a legjobbat köteles adni a betegnek.

A betegek érdekében szigorú

Egyetért lapunk azon felvetésével, miszerint őt szigorú orvosnak tartják. Hozzáteszi ugyanakkor: a betegek érdekében szigorú, ám ugyanilyen önmagával szemben is. Egyébként pedig addig kívánja betölteni az új státusát, amíg Fenyves Ernő az intézmény főigazgatója. Tapasztalata szerint az ő vezetésével egy irányba halad a súlyponti kórház dolgozóinak meghatározó része. Ám a kiemelt státusnak csak akkor tudnak megfelelni, ha ahhoz megteremtik a személyi, tárgyi és egyéb feltételeket.

Az igazgatónő úgy véli: furcsa helyzetben van manapság az orvostársadalom, amelynek tagjai külföldön megismerik a korszerű eszközöket, gyógyszereket, és ezekkel szeretnék ellátni az itthoni rászorulókat. A legújabb rendelkezések szerint viszont a legolcsóbb orvosságokat kötelesek felírni az egészségügyi intézményekben a pácienseknek. A farmakológus is mondatja kérdésünkre a választ az igazgatóval: biztos, hogy nem a legolcsóbb a legjobb. Úgy van vele, az orvosnak meg kellene hagyni a szabadságot ahhoz, hogy a beteggel együtt döntsön, melyik gyógyszert írja fel. Mindezzel együtt azt vallja az igazgatónő: tényleg sok orvosság van, nagy az árkülönbség közöttük, s egyfajta racionalizálásra szükség van. Az orvos- és betegtársadalom érdekeit igyekszik képviselni Földesi Irén, aki szerint a jelenlegi gazdasági környezetben nehéz lesz olyan döntést hoznia, hogy senkinek se sérüljenek az érdekei.


Továbbá:
Közétkeztetés vállalkozásban
Hitelből vesznek parkolóórákat
Feketén dolgoztak a városi beruházásokon Szentesen
MSZP-ellenes felirat Szentesen
Februárban eldől, lesz-e körforgalom