Közétkeztetés vállalkozásban Hozzáadás a gyűjtőhöz
Fel kell újítani a szentesi konyhát

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-02-01 | Balázsi Irén

Közbeszerzési pályázatot ír ki a szentesi önkormányzat a központi gyermekélelmezési konyha üzemeltetésére. Az elavult létesítmény felújítása számítások szerint 300 millió forintba kerülne, de a városnak jelenleg nincs erre fedezete.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem várathat magára a központi konyha teljes felújítása. Fotó: Tésik Attila
Önkormányzati intézményként működik a központi gyermekélelmezési konyha Szentesen. A Jövendő utcai és a Szarvasi úti üzemben készítik az ételt, amelyet húsz oktatási és szociális intézménybe szállítanak. A két főzőkonyha kapacitása 3600 adag, ennek mintegy kétharmadát a Jövendő utcában állítják elő. A gondot az jelenti, hogy a konyhák semmilyen szempontból nem felelnek meg a jogszabályokban előírt feltételeknek. Teljesen elhasználódtak az eszközök és a gépek olyannyira, hogy veszélyeztetik az óvodások, iskolások és a szociális intézmények ellátottjainak biztonságát.

Minta lehet a kórházé

A szentesi kórház régen vállalkozásba adta az étkezdéjét. A fővárosi P. Dussmann Kft. jelentős összeget költött a konyha korszerűsítésére. A szolgáltatás színvonalának emelkedése óta nemcsak a betegek és az egészségügyi dolgozók étkeznek ott, hanem sok helybeli család is oda jár ebédelni. A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai korábban – a többi oktatási intézményhez hasonlóan – az önkormányzati konyháról kapták a tízórait, ebédet és uzsonnát. Az ételekkel kapcsolatban minőségi kifogásaik voltak, sokszor kaptak „porlevest" a gyerekek. Az egyházi iskola ezért 2001-től a kórházi konyhával áll szerződéses kapcsolatban. Az idén januártól naponta 320 forintot kell fizetni az étkezésért. Az önkormányzat gyermekélelmezési konyháján 326 forint a napi térítési díj.

A képviselő-testület a költségvetési koncepció elfogadásakor még tavaly döntött arról, hogy mérlegeli a központi konyha vállalkozásba adását. Annál is inkább, mivel a teljes felújítása mintegy 300 millió forintba kerülne, a városnak azonban erre most nincs fedezete. Hornyik László, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke megerősítette a lapunk tudomására jutott információt, miszerint a konyha végleges ÁNTSZ-engedélye tavaly lejárt, s a működését csak 2007 őszéig hosszabbították meg. Hozzátette: ebből is következik, hogy a tanév végén mindenképpen el kell kezdődnie a rekonstrukciónak.

A testület döntése szerint az önkormányzat közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzati intézménynek a vonatkozó jogszabályok szerinti működtetésére. Az ajánlattevőtől azt várja a város, hogy viselje a felújítás költségeit. A vállalkozónak a korszerűsítésre fordított kiadásait viszont beszámítják majd a bérleti díjba. A leendő szolgáltatót úgy is érdekeltté akarják tenni, hogy a szolgáltatási szerződést 20 évre kötik meg vele. Az önkormányzat azonban ragaszkodik az étkezés térítési díjának megállapításához.

A művelődési és oktatási bizottság Bácskainé Fazekas Márta elnök vezetésével úgy foglalt állást: készíteni kell egy intézkedési tervet arra az esetre, ha a közbeszerzési eljárás nem lenne eredményes. Akkor tudniillik a jövőben is az önkormányzati intézmény látná el a közétkeztetést, ám ahhoz gondoskodni kell a konyha rekonstrukciójáról.


Továbbá:
Hitelből vesznek parkolóórákat
Feketén dolgoztak a városi beruházásokon Szentesen
MSZP-ellenes felirat Szentesen
Februárban eldől, lesz-e körforgalom
Torzó a szentesi belvárosban