Már három úton ellenőriznek Hozzáadás a gyűjtőhöz
A megvizsgált fácánokban nem volt madárinfluenza

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-31 |

Az ördöngősi fertőzés után most már három ellenőrző ponton vizsgálja át a hatóság az élőállat-szállítmányokat. Abban bíznak, hogy a madárinfluenza terjedését sikerült megakadályozni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Derekegyházhoz közeli Ördöngősön az állat-egészségügyi hatóság munkatársai tegnap végeztek a madárinfluenza elleni védekezés utómunkálataival. A telepen a hét végén 9400 libát gázosítottak el, miután itt is madárinfluenza-gyanús, beteg állatokat találtak. Most a takarmányt is fertőtlenítették és elszállították.

A lapistói és az ördöngősi körzetekben élő baromfiállományokat ezekben a napokban teljesen egészében felmérik az állatorvosok az úgynevezett kockázatelemzés elve alapján, az uniós előírásoknak megfelelően – mondta lapunknak Szigeti Sándor. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa arról tájékoztatott, hogy immár három ellenőrzési pont van a két körzetben. A rendőrséggel való együttműködés jegyében a Szentesről Lapistó felé vezető úton az úgynevezett ukrán házaknál, Nagymágocson a hármas kereszteződésnél Székkutas irányában, és a Szentesről Derekegyház felé vezető úton, a benzinkútnál figyelik a szállítmányokat.

Az eddig laboratóriumi elemzésre elküldött fácánminták mind negatívak voltak, de a főállatorvos gyanítja, hogy a vadmadarak a „ludasak" a fertőzés terjesztésében. A fácánokon kevésbé vesz erőt a madárinfluenza, ez lehet az oka a kevés elhullásnak – a fácánoknak nyilván csak töredéke fertőzött. Szigeti Sándor úgy véli, hogy a vírus lendületét a gyors cselekvéseknek köszönhetően sikerült megtörni, ezért bízik abban, hogy nem terjed tovább a betegség.