Visszaminősíthetik az épülő idősotthont Hozzáadás a gyűjtőhöz
Számolgatnak az egyházközségnél is Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-30 | Balázsi Irén

Megszűnik jövőre az emelt szintű ellátás az idősek otthonaiban. Szentesen két szociális intézmény építése zajlik, de az önkormányzat és a református egyház, mint fenntartó még nem tudja, hogyan fogják ezeket működtetni. Egyelőre várják a jogszabály végrehajtási utasítását – és számolgatnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még nem tudni, hogyan kerülhetnek be a rászorulók az idősotthonba. Fotó: Tésik Attila
Évek óta abban reménykednek a szentesi idősek, hogy a városban is lesz bentlakásos szociális intézmény. A rászorulók érdekében sokat hadakozott a kórház pár esztendeje elhunyt osztályvezető főorvosa, dr. Sipos Ferenc önkormányzati képviselő. Az elképzelése az volt, hogy a lakással vagy házzal rendelkező személyek, akik már nem tudják önmagukat ellátni, az ingatlanuk árát befizetik az idősek otthonának, és ennek fejében ott külön lakrészt kapnak életük végéig. Ezért is örültek annak a nyugdíjasok, hogy Szentes két szociális intézmény építésére nyert címzett állami támogatást. Korábban ugyanis kénytelenek voltak a csongrádi vagy másik település idősotthonába kérni a felvételüket, és hosszú ideig várni, hogy bejussanak oda.

Mint arról beszámoltunk lapunkban: Szentesen, a főtéri református nagytemplomi egyházközség az önkormányzattal közösen nyert állami forrást egy szociális intézmény felépítésére. Ennek az építési munkái előreláthatólag hónapokon belül befejeződhetnek. Ez a létesítmény ötven személy befogadására lesz alkalmas. Az önkormányzat viszont egy másik pályázatot is megnyert, s a közel egymilliárd forintból nemrégiben kezdődött el a liget szomszédságában az idősek integrált szolgáltató centrumának az építése. A kormányzati döntés szerint azonban jövőre megszűnik a szociális ellátórendszeren belül az emelt szintű kategória.

Emelt szintű ellátásra számított mind az ötven idős ember, aki az egyházi otthonba kérheti hamarosan a felvételét. Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében tíz rászorulót a város utalhat be oda. Mit jelenthet számukra, ha megszűnik az emelt szintű kategória? Kovách Péter lelkipásztor lapunknak azt mondta: eddigi ismereteik alapján valószínűsíthető, hogy a leendő lakóknak nem kell több millió forintos belépési díjat fizetniük, viszont havonként magasabb térítési összegre lehet számítani az eredeti elképzelésekhez viszonyítva. Ha mégis kérnének az idősektől belépési díjat, akkor minimális állami támogatást kapnának az otthon működtetéséhez. A lelkész szerint még át kell gondolni, milyen feltételekkel üzemeltetik majd az intézményt.

Hasonlóan nyilatkozott Szűcs Lajos alpolgármester is az idén októberre felépülő önkormányzati létesítményről. Ez száz személy befogadására lesz alkalmas, s az idősotthon egyharmad részét tervezték emelt szintűre.
A város mindenesetre várja a kormányrendelet végrehajtási utasítását, és annak ismeretében döntenek majd az intézmény státusáról. Az alpolgármester azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kérik majd az emelt szintű részleg visszaminősítését. Hozzátette: egyébként sem az elnevezéstől függ az ellátás színvonala.


Továbbá:
Hitelből vesznek parkolóórákat
Újabb feketemunkások
Légi mentőbázis lesz
Feketén dolgoztak a városi beruházásokon Szentesen
Szentesen nem ijedtek meg