Hitelből vesznek parkolóórákat Hozzáadás a gyűjtőhöz
Időt nyertek az autósok Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-29 | Balázsi Irén

Időt nyertek a szentesi autósok, mert a képviselő-testület nem fogadta el az előterjesztést a fizetős parkolási rendszer bevezetéséről. Az önkormányzat szakbizottsága kapta feladatul, hogy tisztázza a vitás kérdéseket. Előreláthatólag tavasztól már díj ellenében használhatják a belvárosi várakozóhelyeket a gépjárművezetők.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nemsokára fizetni kell a parkolásért a belvárosban. Fotó: Bíró Dániel
Még finomítja a fizetős parkolók bevezetéséről szóló tervezetet az önkormányzat városrendezési bizottsága, miután a képviselő-testület nem fogadta el az előterjesztést. Történt mindez annak ellenére, hogy a testület még tavaly novemberben határozatot hozott a parkolóórás várakozóhelyek létesítéséről a városközponti utcák bizonyos szakaszain. Korábban megírtuk: 12 automatát terveznek felállítani, ezek közül öt lenne a főutcán, amelynek későbbi átépítése után kevesebb várakozóhely lenne, mint jelenleg van. Szirbik Imre polgármester szerint nem az a cél a rendszer bevezetésével, hogy újabb adóval sújtsák az autósokat, hanem azt akarják elérni, hogy minél kevesebb időre foglalják le a gépjárművek a parkolóhelyeket. Az automaták több tízmillió forintba kerülnek, ezeket hitelből kívánja beszerezni az önkormányzat. Így nem terhelik a város költségvetését, s a parkolási díjból befolyt pénzből fizetnék vissza a kölcsönt.

Az elképzelések szerint mentességet kaphatnak azok a kereskedők az árurakodás idejére, akiknek az üzletét csak a kijelölt parkolóhelyről lehet megközelíteni. Bácskainé Fazekas Márta, az Együtt Szentesért képviselője szerint nem lenne szerencsés, ha azoknak is fizetniük kellene a várakozásért, akiknek a házuk előtt kijelölt parkolóhely van. A városrendezési bizottság valószínűleg az autó forgalmi engedélye alapján felmentést javasol az ilyen esetekre meghatározott időkorlátok között. A fideszes Rébeli Sz. Tamás és a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselője, Horváth István egyaránt azt firtatta: hová lett az az összeg, amelyet a vállalkozókkal fizettettek korábban az üzletük előtt lévő parkoló megváltásáért? Kiderült azonban, hogy azok a várakozóhelyek nem a szolgáltató cégnek létesültek, hanem a vevőknek.

A KDNP-s Halmai István szerint a környező utcákban várakoznak majd az autósok, hogy ne kelljen fizetniük, s akkor nem teljesül a tervezett bevétel a parkolási díjakból.

A szocialista párti Hornyik László azért kardoskodik a fizetős várakozóhelyek bevezetése mellett, mert nemcsak a főutcán, hanem az Ady Endre utcán is kaotikus állapotok uralkodnak. Azt tapasztalja ugyanis, hogy a biztosító társaság munkatársai reggel hat autóval megállnak a parkolóban, s még a kárfelmérést is ott végzik. Ezért az üzleteket nem tudják megközelíteni a vásárlók.

Ha elkészül az újabb előterjesztés, akkor valószínűleg engedélyezik a díjtalan parkolást a Kiss Bálint utcában. A fideszes Sipos Antal kezdeményezésére pedig úgy állítják be a parkolóórákat, hogy 15-20 perces várakozásért ne kelljen fizetni. Irreális lenne ugyanis, ha valaki a postán felad egy levelet, még leszurkoljon száz forintot az automatának is.


Továbbá:
Feketén dolgoztak a városi beruházásokon Szentesen
MSZP-ellenes felirat Szentesen
Februárban eldől, lesz-e körforgalom
Torzó a szentesi belvárosban
Tétováznak a kórházigazgató-jelöltek