Összeomolhat a sertés és a baromfipiac Hozzáadás a gyűjtőhöz
Rizikózónában a megye

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-26 | Fekete Klára

A madárinfluenza ellen lehet védekezni, de nem vagyunk bebiztosítva a vírus váratlan felbukkanása ellen, amelyet a vadmadarak terjesztenek. A Szentes melletti esetet időben észlelték, megfelelő intézkedéseket hoztak a szakemberek, a fertőzés nem terjedt tovább.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fertőtlenítés Lapistón. Abban bíznak, hogy sikerül megakadályozni a madárinfluenza terjedését. Fotó: MTI/Németh György
A madárinfluenza ellen lehet védekezni, de nem vagyunk bebiztosítva a vírus váratlan felbukkanása ellen, amelyet a vadmadarak terjesztenek. A Szentes melletti esetet időben észlelték, megfelelő intézkedéseket hoztak a szakemberek, a fertőzés nem terjedt tovább. Mindenki biztosra veszi, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa támadta meg a Szentes melletti libákat.

A madárinfluenza jellegzetes tünete, hogy az állat reszket, tekergeti a fejét és a hátán fekszik. Ilyen jeleket észlelt a Szentes melletti Lapistó libatartó telepének tulajdonosa is, amikor vasárnap értesítette az állat-egészségügyi hatóságot. A gyors intézkedéseknek köszönhetően – a teljes állományt, mind a 3300 libát elpusztították kedd estig, a területet fertőtlenítették – a baromfivész nem terjedt tovább. Szigeti Sándor megyei főállatorvos azt mondta el lapunknak, utólag derült ki, hogy jól döntöttek, és nem várták meg a magyar laboratóriumi vizsgálatok eredményét. Ma már biztos, hogy madárinfluenzás megbetegedéseket észleltek Lapistón, noha az unió referencia laboratóriumából, Angliából ezt még nem erősítették meg.

Károk enyhítése

Az állattartóknak kétféle kompenzáció jár baromfivész idején. Az egyik az állatok leölése és az eszközök megsemmisítése miatti kárpótlás, amelyet az agrártárcától kell kérni és fedezi is az elpusztult állomány értékét. (Információk szerint a Lapistón elpusztított libák összértéke elérheti a 100 millió forintot.) A másik kompenzációs forma a kárenyhítés: erre uniós forrásokat kell találnia az országnak, az összeg az el nem adott termékek okozta piaci veszteség, az újratelepítés költségeinek csak egy részét fedezi. A rendelkezésre álló keretet ugyanis az igénylők számával osztják el.

De vajon megelőzhető-e a madárinfluenza? A szakember szerint meg lehet oldani, hogy a felettünk elrepülő vadmadarak ne érintkezzenek a szárnyasokkal. A minimális előírás az, hogy a szárnyasokat zárt helyen etessék és itassák. A maximális elvárás a madárháló felszerelése lenne, ám ez roppant költséges. A héten kiirtott állatok felett sem volt háló. Szigeti Sándor hozzátette: a libákat nehezebb megóvni, mivel szabadabb mozgást igényelnek, mint a csirkék.

Bebiztosítva azonban sosem lehetünk, a vadmadarak ugyanis bárhol leszállhatnak. A madárinfluenza megjelenésével minden ország elkészítette a maga rizikótérképét, amelyen bejelölték a veszélyeztetett területeket, a vizes élőhelyeket, patakokat, tavakat, mivel a vadmadarak útjukat megszakítva ezekre a helyekre szállnak le. Csongrád megye ilyen szempontból veszélyeztetett terület, mivel észak-déli és kelet-nyugati irányban is a madárvonulási zónába esik.

Tegnap az állat-egészségügyi hatóság a szentesi vadászokat arra kérte, mintavételre lőjenek le néhány vadkacsát. A későbbiekben elképzelhető, hogy „gyérítésre" is adnak utasítást.

 
Összeomolhat a sertés és a baromfipiac

Összeomolhat a sertéspiac, mivel a sertéspestis miatt Japán beviteli tilalmat rendelt el a magyar húsra – mondta el Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. Japán a magyar hús egyik legfontosabb exportpiaca, amely most három vaddisznó miatt esik ki. Csak a távol-keleti országban értékesíthetők ugyanis bizonyos húsrészek, mint például a császárszalonna, a tarja és a sertéskaraj nagy része. Amennyiben ezeket a húsrészeket nem lehet eladni, akkor a húsipar kénytelen lesz visszafogni a termelését, a felvásárlási árak pedig elindulnak a lejtőn – nyilatkozta a vezérigazgató.
Nincs jobb helyzetben a baromfiágazat sem: a horvát hatóságok már szerdán, a szerbek és a románok tegnap rendeltek el beviteli tilalmat a magyar szárnyasokra. 



Továbbá:
Élet helyett létfenntartás
Iskolagyűlés a Kodályban
Már kötelező az olcsóbb gyógyszert ajánlani
Kombinált helyett zóna
Szentes lehet a fertőző betegellátás központja