Automaták ''szedik'' a pénzt Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A fizetőparkolást újabb gépjárműadóként emlegetik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-25 | Balázsi Irén

A szentesi városközpontban 12 parkolóórát állítanak fel, ha a tervezetet jóváhagyja a képviselő-testület a pénteki ülésen. Az autósok nem örülnek az elképzelésnek, mondván: az önkormányzat emelte a súlyadót, most még újabb sarcot is ki akar vetni rájuk. A kerékpárosok és a gyalogosok viszont biztos nem tiltakoznak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kórház diagnosztikai tömbjénél egyelőre nem tervezik a parkolóórás rendszer bevezetését. Fotó: Tésik Attila
A képviselő-testület tavaly novemberben elvi döntést hozott arról, hogy – Szegedhez és más városokhoz hasonlóan – bevezeti a fizető parkolási rendszert. Ennek a szabályait már kidolgozták, és az önkormányzati grémium a pénteki ülésén foglalkozik a témával. Az előterjesztés készítője, Cseuz Csaba, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársa úgy fogalmazott, hogy a gyors és költségtakarékos fizető parkolási rendszer működtetése érdekében automaták elhelyezését javasolják. Korábban szó volt arról, hogy a Kiss Zsigmond utcában a kórház diagnosztikai tömbje előtti parkolóhelyek is fizetősek lesznek. Ennek az lenne a következménye, hogy a szomszédos keskeny utcákban várakoznának a betegeket szállító járművek, bonyodalmakat okozva ezzel az ottani családoknak.

A bonyodalmat úgy lehetne elkerülni, ha a Kurca soron, a Burián Lajos és a Fekete Márton utcákban megállási tilalmat vezetnének be, vagy pedig szélesítenék az utat, s akkor alacsonyabb díjért lehetne ott parkolni. Mindezek azonban jelentős költséggel járnának, így egyelőre nem kell majd fizetni a várakozásért a kórház diagnosztikai tömbjénél.

Az érintettek nem örülnek

A főutcai utazási irodában Sipos Imre érdeklődésünkre azt mondta a tervezetről: nem parkolóórák kellenek, hanem parkolóhelyek. Szerinte ennyi erővel akár kapuadót is bevezethetne az önkormányzat. Ellenzi az automaták felállítását Bertus András építőipari kivitelező is, aki a parkolási díjat külön sarcnak nevezte. Ezzel nem lesz több parkolóhely – mondta Kotymán László vállalkozó, hozzátéve: olyanért kell majd fizetni, amiért semmilyen szolgáltatást nem adnak. Szerinte annak jelent ez több pénzt, aki működteti a rendszert. Egyébként pedig nem kellene tovább büntetni az autósokat, amikor a gépjárműadót is megemelték.

Az előterjesztés csak a városközpontban számol a parkolóórás várakozóhelyek kialakításával. Összesen 12 automatát terveznek elhelyezni, ezekből 5 lenne a Kossuth utcán. Az elképzelés szerint pénzbe kerülne a várakozás a Kossuth téren, az Ady Endre, a Klauzál, a Horváth Mihály, a Kiss Bálint és a Petőfi utca bizonyos szakaszán. Ezeken a területeken jelenleg 360 parkolóhely van. A főutcán a közlekedés rendjének megváltozása után előreláthatólag harminccal csökken majd a kijelölt várakozóhelyek száma.

A rendszert a városellátó intézmény működteti, ha jóváhagyja az előterjesztést a képviselő-testület. A városközpontban egységesen óránként 100 forintos díjat kell megtéríteniük az autósoknak reggel 8 és délután 5 óra között, a munkaszüneti és ünnepnapok kivételével. Az automaták telepítése 30 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, az üzemeltetésük pedig évente 19 millió forintba. A működtetés során a későbbiekben mintegy 28 millió forint nyereséggel kalkulálnak a szakemberek.


Továbbá:
Szentesen nem ijedtek meg
Hazahozatnák Koszta József hamvait
Madárinfluenza Szentesnél
MSZP-ellenes felirat Szentesen
Égő házból mentette a fiút