Már biztos, hogy madárinfluenza Hozzáadás a gyűjtőhöz
Tegnap folytatódtak a szűrések

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-25 |

A gyanúnak megfelelően valóban madárinfluenzában betegedtek meg a Csongrád megyei ludak – tájékoztatott tegnap, az állategészségügyi vizsgálatok befejezése után az agrártárca sajtóosztálya.
Szentesen nem ijedtek meg

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ellenőrzés az utakon. Fotó: MTI/Németh György
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriuma – amely nemzeti referencia laboratóriumként működik – elvégezte a Csongrád megyéből madárinfluenza gyanújával beküldött, libából származó minták vizsgálatát, és megállapította: a szakemberek magas pathogenitású H5 típusú vírustörzset mutatottak ki, amely – az eddig elvégzett vizsgálatok szerint – az N1 típussal jelzett törzsek közé tartozik. A vírus N1 törzshöz tartozását az angliai, Weybridge-i Közösségi Referencia Laboratóriumban további vizsgálatokkal kell alátámasztani. Az MgSzH a mintákat a megerősítő vizsgálatok érdekében csütörtökön küldi Angliába.
A magyarországi laboratóriumi eredményekről hivatalos tájékoztatást kapott az Európai Bizottság szakterületért felelős vezetője is – tartalmazza a közlemény.

Szinte száz százalékban biztos voltam benne, hogy madárinfluenza támadta meg a Szentes melletti lapistói tanyán a libákat – nyilatkozta tegnap lapunknak Szigeti Sándor megyei főállatorvos. A szakember személyesen járt a helyszínen vasárnap, a bejelentést követően, és az állatokon a madárinfluenza tüneteit látta.

Tegnap folytatódtak a szűrések. Az úgynevezett megfigyelési zónában, Árpádhalom térségében azokat a baromfiudvarokat nézték meg az ellenőrök, ahová kedden nem sikerült bejutniuk. Nyomatékosan felhívták a rendőrök figyelmét arra, hogy a felállított ellenőrzési pontokon, a Lapistóra vezető közút Szentes és Nagymágocs felőli oldalán minden autót állítsanak meg és vizsgáljanak át. Élő állatot, nyers baromfihúst nem lehet szállítani, akinél ilyet találnak, attól elkobozzák, az embereket visszafordítják.

Brüsszel mondja majd meg, hogy az unió járványügyi intézkedései mikor lépnek hatályba, és hol húzzák meg az ennek megfelelő A és B zóna határait. Magyarország azt javasolta, hogy az enyhébb B zóna határa Vásárhely fölött legyen. Tavaly februárban és júniusban „túlkorlátoztuk" magunkat, akkor még Szeged is a B zónába tartozott, ezért tiltották meg például az élő szárnyas árusítását a Mars téren. Erről jelenleg nincs szó. Az A zónában a legszigorúbbak az intézkedések, ott minden szárnyast zárva kell tartani. A B zónában csak a baromfi szállítása tilos, s ide élő állatot sem lehet behozni, kivéve, ha a vágóhíd a végállomás.


Továbbá:
Diána sorsáról tárgyalt a bíróság
Péntek óta nem találják Koncz Juditot
Postára adták a kegyelmi kérvényt
Csongrádon és Szentesen ketten akarnak győzni