Háromezer libát öltek le Szentesnél Hozzáadás a gyűjtőhöz
A madárinfluenzával fertőzött telepet hermetikusan lezárták

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-24 | Blahó Gabriella

Elpusztították tegnap délutánig Szentes határában azokat a libákat, amelyekről feltételezhető, hogy madárinfluenzával fertőződtek. A lapistói telepen összesen 3300 madarat öltek le.
Lapistó és Vietnam
Védőzóna: élő állat se ki, se be

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az egészségügyi hatóság szakemberei gázkonténerben pusztították el a libákat. Fotó: Tésik Attila
Elpusztították tegnap délutánig Szentes határában azokat a libákat, amelyekről feltételezhető, hogy madárinfluenzával fertőződtek. A lapistói telepen összesen 3300 madarat öltek le. A telepre csak az állat-egészségügyi hatóság szakemberei léphettek be, az odavezető utat a rendőrség ellenőrizte. A közeli tanyák lakói félnek, hogy a fertőzés hozzájuk is átterjedt.

Szentes határában tegnap teljesen lezárták a fertőzött lapistói libatelepet. Bent védőruhába öltözött embereket lehetett látni, akik a hangosan gágogó libákat vitték. Nyakuknál fogva húzták ki a madarakat az ólból és a megsemmisítőbe tették. Majd fordult egy kis traktor, markolójában a tetemekkel, amelyeket a konténerbe rakott. Többször érkezett teherautó a telepre, amelynek kapuját egy maszkos férfi nyitotta és zárta, aki csupán annyit volt hajlandó mondani: „Nagy a baj."

Fotó: Tésik Attila
Hiába szerettünk volna a telepre bemenni, senkit sem engedtek be. Az odavezető utat a rendőrség őrizte. Még védőfelszereléssel is készültünk, de a rendőröket ez sem hatotta meg.
– Nem éri meg libázni. A felvásárlók szövetségeket alakítanak és nyomott árat hajlandóak csak adni a szárnyasokért, a környéken sok vállalkozás tönkrement az utóbbi időben. A madárinfluenza tovább ront a helyzeten – mondta Györgyi Balázs, aki szerint a vidéki rendőrnek mindenhez értenie kell.

Bár a fertőzött területen tegnap is tilos volt élő állatot teherautón szállítani, délelőtt tíz órakor elhúzott egy libás kocsi a lapistói úton, közvetlenül a telep mellett.

A közeli tanyák egyikén a múlt héten elpusztult egy tyúk. Nagy Mátyásné pontosan nem tudja, hogy mibe halt bele a jószág, de arra gondol, talán megöregedett. Elmondta, hogy a madárinfluenza hírét a férje hozta, és bizony a szívéhez kapott, mert ha le kell vágniuk azt a kevés tyúkot, amit nevelnek, nem nagyon lesz mit enniük.

Nagy Mátyásné aggódik, hogy a fertőzés hozzájuk is átterjedt
A tanyán nevelkedett állatokra alapozza családi gazdaságát a néhány kilométerre lakó szomszéd, Csányi Csaba. A ház ura nagyon büszke a baromfiudvarra. Tartanak tyúkot, kakast, gyöngyöst, pulykát, kacsát és galambokat. Tegnap a gazda tervezte, karanténba zárja a szárnyasokat, hogy megelőzze a fertőzést. Elmondta, egyelőre semmi gyanúsat nem látott a madarakon. Attól tart, hogy mindegyiket le kell majd vágni, mert mindössze öt kilométerre laknak a fertőzött teleptől. Ottjártunkkor Csányi Csaba felesége, Judit elmondta, nagyon várja az állatorvost, hogy valaki végre megmondja, mit tegyenek.

A lapistói kocsma közönsége egy cseppet sem aggódott a madárinfluenza miatt. Pólya Lajos és cimborája szerint nem lesz itt semmi baj. Az italmérésben azt hallottuk, hogy a környékbeli házaknál már jártak az állatorvosok és összeírták a jószágokat, indulnak hamarosan Fábiánsebestyénbe is.

Harminchárommilliós kár

Törzsállományt tartottak a lapistói telepen – tudtuk meg Csizmadia Lászlótól. A libatelep tulajdonosa elmondta: a betegséget ők jelezték az állatorvosnak. Szombat reggeltől kedd délutánig 3300 libát semmisítettek meg az állat-egészségügyi hatóság szakembereivel. A cég kára 33 millió forint. Csizmadia László úgy tudja, az állam megtéríti a kárukat.


Továbbá:
Fütty és taps Gyurcsánynak
Találgatnak Szentesen
Kézigránátot dobtak a szentesi jegyző házára
Dr. Geönczeöl börtönbe vonul
Ezer tő vadkendert találtak Szentesen