Madárinfluenza Szentesnél Hozzáadás a gyűjtőhöz
Eddig mintegy negyven állat betegedett meg

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-23 | Bakos András

Valószínűleg madárinfluenza terjed egy Szentes közelében lévő libatelepen, eddig mintegy negyven állat betegedett meg, és több el is pusztult. Az állatorvosok megvizsgálták a tetemeket, majd védő- és megfigyelőkörzetet jelöltek ki. A város és a baromfifeldolgozásból élő Hungerit kívül esik e két zónán.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A telepen 3300 libát nevelnek, a betegség felbukkanásáról vasárnap tettek bejelentést. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás állatorvosai megvizsgálták a telep állatait, és harminc-negyven libán látták valamilyen idegrendszeri betegség tüneteit. Az elhullott jószágokat kórbonctani vizsgálatra vitték, és ezek után megerősödött a gyanú: madárinfluenzával állnak szembe. Hétfő reggelre ismét elpusztult néhány beteg állat a telepen. Az esetről Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tájékoztatta a nyilvánosságot hétfőn.

Este elértük telefonon Szigeti Sándor megyei főállatorvost, aki elmondta: a kérdéses telep Szentes külterületén található, a várostól viszonylag messze. Az előírásoknak megfelelően munkatársai három kilométeres védőzónát és tíz kilométeres megfigyelőzónát jelöltek ki. E két sáv azonban nem éri el Szentest, és a baromfifeldolgozásból élő élelmiszer-ipari nagyvállalatot, a Hungeritet sem. Az állat-egészségügyi állomás tegnap öt libatetemet küldött Budapestre, az Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság zuglói laboratóriumába, a további vizsgálatokat ott végzik el.


Továbbá:
MSZP-ellenes felirat Szentesen
Égő házból mentette a fiút
Napi négy óra műsor a Civilben
Februárban eldől, lesz-e körforgalom
Torzó a szentesi belvárosban