Még mindig imád pólózni, nyerni Hozzáadás a gyűjtőhöz
Tóth László, az elpusztíthatatlan center

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-19 | Szélpál László

Az elmúlt hét végén jeles jubileumhoz érkezett Tóth László, a Szeged Beton férfi vízilabdacsapatának centere: a Neptun ellen szerepelt négyszázadszor az OB I-ben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Vidovics Ferenc
Ahogy az már régóta megszokott, az elmúlt hétvégi, Neptun–Szeged Beton élvonalbeli pólómérkőzésen is felsorakoztak a parton bemutatásra a csapatok. A bemondó felolvasta a neveket, majd így folytatta: „Ezen a találkozón szerepel négyszázadszor OB I-es meccsen a szegediek nagy öregje: Tóth László".

Zavarba jött

– Nem vagyok valami nagy statisztikus, nem számolom a meccseimet, úgyhogy alaposan meglepődtem – emlékezett vissza az ünnepi pillanatra a Beton egykori 287-szeres válogatott centere, aki játszott a '88-as (5. hely), a '92-es (6.) és a '96-os (4.) olimpián, a szerb Becsejjel nyert BEK-et és négy bajnokságot, a Vasassal Magyar-kupát ('92), a Szentessel második lett az OB I-ben ('91), a Szegeddel harmadik (2005). – Mivel nem számítottam rá, kicsit zavarba is jöttem. Felemás érzések kavarogtak bennem: egyrészt mindenképpen büszkeséggel töltött el e jeles jubileum, másrészt viszont azt juttatta eszembe, milyen gyorsan telik az idő. Arról nem is szólva, ha nem légióskodom öt évadon át külföldön, már bőven 500 meccs fölött járnék.

Múlnak az évek

Tóth László 17 évesen a Szentes színeiben 1985-ben mutatkozott be az OB I-ben. Az Eger csapata volt a soros ellenfél.
– A meccs előtt együttesünk egyik öregje, Komlósi János odalépett hozzám, ellátott jó tanácsokkal, biztatott. Akkor ez nagyon jólesett, mert rettenetesen izgultam. Végül nyertünk, sőt gólt is sikerült szereznem. A Szegedben most fiával, Péterrel játszom együtt.

Csak a rutin nem elég


A néhány hét múlva 39. születésnapját ünneplő kiválóság már-már a csoda kategóriájába tartozik. Ennyi idősen is a legjobbak között tartják számon az egyik legnagyobb fizikai megterheléssel járó sportágban, ott is a „húsdarálónak" számító centerposzton.

– Azért én is érzem már, hogy múlnak az évek, manapság jóval több időre van szükségem a regenerációra. Az új szabályok bevezetésével annyira átalakult, felgyorsult a póló, hogy a feladatomat csak rutinból már nem tudom megoldani. Kicsit mást edzek, mint a fiatalabbak, ebben maximális partner az edzőm, Gyöngyösi Andris, akivel annak idején a Fradiban és a nemzeti gárdában is együtt játszottunk. Csak akkor tudok hasznára lenni a Betonnak, ha pihent, friss vagyok. A motivációval sohasem volt bajom. Imádok nyerni, hihetetlenül jó érzéssel tölt el még harminc év vízilabdázás után is, amikor a meccsek előtt beugrok a vízbe, ha sikerült gólt szereznem, ha kiállíttatom az engem fogó bekket, ha bejön egy olyan figura, amit az edzéseken gyakorolunk. Szeretem az öltöző hangulatát, a közösséget. Nem tudom elképzelni az életem póló nélkül.

Holnapután El Classico

Vasárnap különleges meccs vár rá, megyei rangadón, szülőváro-
sában, Szentesen ugrik vízbe.
– Némi túlzással magunk között a Barcelona–Real Madrid focimeccsekhez hasonlóan El Classicónak nevezzük a szomszédvárak összecsapását. Ezen aztán tényleg nem számít, mennyi pontot gyűjtöttek addig a csapatok, nem számít, kinek milyen a játékosállománya, biztos, hogy mindenki beledöglik a vízbe a győzelemért. Ezektől függetlenül mi vagyunk az esélyesebbek, természetesen érvényesíteni akarjuk a papírformát.

 
Tizenegyen a 400-asok klubjában

A magyar férfi vízilabdázásban Tóth László tizenegyedikként csatlakozott ahhoz az elit társasághoz, amelynek tagjai legalább 400 OB I-es vízilabda-mérkőzésen szerepeltek. Közöttük hatan még aktívak, öten viszont már abbahagyták a játékot. A lista: Ürögi Zsolt (OSC) 495, Nitsovits Tamás (FTC) 493, Mohi Zoltán (Szolnok) 484, Bene András (Neptun) 463, Áncsán András (már visszavonult) 458, Németh Zsolt (BVSC) 442, Schmiedt Gábor (visszavonult) 423, Tóth Csaba (visszavonult) 423, Tóth Frank (visszavonult) 407, Barsi László (visszavonult) 403, Tóth László (Szeged Beton) 400. A szintén a Szegedben pólózó Molnár Péternek még nyolc meccs hiányzik, hogy csatlakozzon ehhez a nem mindennapi teljesítményt elért társasághoz.