Titokban tovább hizlalnak Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A városházán a szomszédok alacsony ingerküszöbében bíznak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-16 | Blahó Gabriella

Két hete érvényes az állattartásra vonatkozó tiltó rendelet Szentesen, eszerint disznóból egy portán csak öt tartható. A témában érintettek szerint az állattartók egy része fittyet hány a képviselő-testület döntésére, és titokban ugyanannyi sertést hizlal, mint azelőtt. Az önkormányzatnál nem is számítottak azonnali eredményre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A polgármesteri hivatal munkatársai nem ellenőrzik, hogy a szentesiek hány malacot tartanak a portájukon. Fotó: Gyenes Kálmán
Január elsején lépett életbe az a rendelet, mely meghatározza, a város belterületén egy portán hány haszonállatot nevelhetnek a szentesiek. Így kertenként és házanként öt sertés, öt nyúl, négy juh és négy kecske, száz csirke vagy tyúk, és tíz-tíz liba, pulyka, kacsa vagy gyöngyös tartható. Az eredeti rendelet négy évvel ezelőtt született, de decemberi ülésén módosította a képviselő-testület. A disznók ügyében úgy határoztak a város elöljárói, hogy portánként legfeljebb öt ivarérett sertést lehet tartani, a kocákat és a kanokat egymástól elválasztva, malacoknak nincs helyük az ólakban.

A rendeletmódosítás célja egyértelmű: szaporításra ne legyen lehetőségük a szentesi háztájiban a gazdáknak – fogalmazta meg Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera. Az aljegyző asszony hangsúlyozta, hogy a tilalom a lakosság többségének igényeit elégíti ki, hiszen figyelembe kell venni azoknak a szentesieknek a szempontjait, akik nehezen tűrik az állattartással járó kellemetlenségeket – a turistákról nem is beszélve. Egy összeírás szerint ugyanis a város belsejében 130 portán nevelnek ötnél több sertést.

Kacér maradhat

Az állattartásra vonatkozó rendelet szerint a tilalom alól különleges esetekben mentességet kérhet a gazda. A kérelmet a mindenkori polgármesterhez kell benyújtani, aki mérlegel és egy személyben dönt. Január elseje óta egy sertés- és egy szarvasmarhatartó gazda adott be kérelmet a hivatalhoz abban a reményben, hogy Szirbik Imre vele kivételt tesz. A polgármester az elmúlt év decemberében Kurucz Imrének és családjának nyilatkozatot nyújtott át arról, hogy belterületi portájukon kedvtelésből szabadon tarthatják Kacér nevű pónilovukat.

Az év első napjától érvényes rendelet betartását a polgármesteri hivatal munkatársai nem ellenőrzik. Nem kopogtatnak be a kertek kapuján – csak abban az esetben, ha lakossági észrevétel érkezik az állattartással kapcsolatban. Az aljegyző indoka szerint azért nem teszik ezt meg, mert erre nincs emberük. Álláspontja szerint Szentesen egyébként sem tanácsos ezt megpróbálni disznóügyben. A háztájinak ebben a városban nagyon mély hagyományai vannak, és a változást nem lehet egyik pillanatról a másikra kikényszeríteni. A városházán új ól építésére már nem adnak engedélyt a belterületen, és abban bíznak, hogy a sertéstartó szomszédjai jelezni fogják a panaszaikat – akkor a hivatal emberei a helyszínre vonulnak és érvényt szereznek a rendeletnek.

A jelenlegi helyzetben tehát az ellenőrizetlen portákon lényegében titokban tarthatják a gazdák a sertéseket, ötnél többet is. Az állatorvos szerint csak a meleg idő hozhat változást ebben az ügyben. Dr. Dobos András szerint legkésőbb nyáron a szag és a legyek elviselhetetlen kellemetlenségeket okoznak majd a környéken lakóknak, és minden bizonnyal sokan kérik, hogy szomszédjuk tartsa be a korlátozó rendeletet. A háztájiban nevelt állatok eladásához és vásárlásához is különféle igazolások, hivatalos iratok kellenek, ezek egy részének beszerzése pedig nem megy az önkormányzat nélkül – így végül képbe kerülhetnek a hivatal munkatársai a sertések számát tekintve – állítja a doktor.


Továbbá:
Számolják a szentesi korzón a bringásokat
A Don-kanyarra emlékeztek
Dömsödi aggódik a Fideszért
Vállalkozásba adnák a konyhát
Hajnalban belefulladt a csatorna vizébe