Szentes lehet a fertőző betegellátás központja Hozzáadás a gyűjtőhöz
Molnár Lajos nem adott ágyat Szegednek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-16 | Szabó C. Szilárd

Ha az egészségügyi miniszter nem változtat az ágyszámfelosztáson, akkor csak Szentesen gyógyíthatják áprilistól a felnőtt fertőző betegeket, ugyanis a szegedi intézmények nem kaptak aktív ágyat erre a célra. A szegedi szakemberek korrekciót kérnek.
A nagy félreértés

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegedi kórházban tavaly nyáron adták át a felnőtt fertőző osztályt. Lehet, hogy áprilisban be kell zárni. Fotó: Schmidt Andrea
Ha az egészségügyi miniszter nem változtat az ágyszámfelosztáson, akkor csak Szentesen gyógyíthatják áprilistól a felnőtt fertőző betegeket, ugyanis a szegedi intézmények nem kaptak aktív ágyat erre a célra. A szegedi szakemberek korrekciót kérnek. A szentesi kórház főigazgatója ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy csak náluk lesz felnőtt fertőző osztály a megyében. A minisztérium szerint Szentes meg tudja oldani egyedül is a felnőtt fertőző betegek ellátását.

Csongrád megye kórházai közül csak a kiemelt intézményekben látják el a fertőző betegeket, ugyanis csak Szegeden és Szentesen működnek olyan infektológiai osztályok, amelyek megfelelnek a hatóságok szigorú előírásainak. A kormányzat még tavaly tíz aktív ágyat biztosított a szentesi kórház gyermek és felnőtt fertőző osztályának, amely mellé még tízet javasolt az előző héten Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A szegedi egyetemi klinikai központnak 18 gyógyító ágyat garantáltak és kettőt ajánlottak pluszban. Ez a húsz ágy azonban a gyermekfertőzőé, melyet az egyetem gyermekklinika és gyermek-egészségügyi központja működtet a Temesvári körúti intézményében – tudtuk meg Mikó Tivadartól, az orvoscentrum elnökétől.

A szegedi felnőtt fertőző osztály tavaly nyár óta a szegedi városi kórház Kálvária sugárúti épületében működik húsz ággyal. Lapunkban megírtuk: a felnőtt fertőzőt a lepusztult Pulz utcai intézményből költöztették át tavaly júniusban a kórház – előtte több száz millió forintért felújított, és márciusban átadott – pszichiátriai épületének földszintjére. Ahhoz, hogy itt fertőző betegeket kezelhessenek, az ÁNTSZ előírásai szerint át kellett alakítani a frissen felújított épület földszintjét, biztosítani kellett a szigorú izolációt, a kisebb kórtermeket és a zsiliprendszert. Az átalakítási munkálatokat 15 millió forinttal támogatta a város.

Kiskunhalasnak 57, Gyulának 30 ágy jutott

A régió kiemelt, súlyponti intézményei közül a kiskunhalasi kórháznak 57, a gyulai Pándy Kálmán Kórháznak pedig 30 aktív ágyat garantált a kormányzat fertőző betegellátásra. Kiskunhalason csak felnőtt fertőző osztály működik, ahol jelenleg két infektológus szakorvos dolgozik. A gyulai kórházban – ahol szintén két szakorvos dolgozik – 6 éves kortól fogadják a betegeket a fertőző osztályon. A megyeközpontokban, így a kiemelt kecskeméti kórházban, és a területi státusban működő békéscsabai kórházban nincs fertőző osztály.

Ezek után derült égből villámcsapásként jött a hír többek számára, hogy az egészségügyi miniszter egyetlenegy ágyat sem javasolt a szegedi kórháznak fertőző betegellátásra.
– Én nem lepődtem meg, mert ez egy félreértés eredménye: a miniszter ugyan juttatott ágyakat Szegednek, de azokat a gyermekfertőző osztályon működtetik – mondta lapunknak Pajor László. A szegedi kórház főigazgatója közölte: a hibát jelzik a miniszternek, és korrekciót kérnek. Az már más kérdés – hangsúlyozta az intézményvezető –, hogy a kérést elfogadja-e a miniszter. Pajor László elképzelhetetlennek tartja, hogy Szegeden ne legyen felnőtt fertőző osztály. A szegedi kórházban jelenleg három szakorvos dolgozik a felnőtt infektológián.

Mikó Tivadar szerint adminisztrációs hiba történt a minisztériumban, amit korrigálni kell. – Ezen mindenképpen változtatni, módosítani kell, mert a régióközpont nem maradhat felnőtt fertőző osztály nélkül – hangsúlyozta az orvoscentrum elnöke, aki nem tartja elképzelhetőnek, hogy csak Szentesen legyen a jövőben felnőtt infektológia a megyében.

A szentesi kórház főigazgatója szerint a javaslatkészítők, sajnos, nem vizsgálták, amikor felosztották az ágyakat, hogy hol milyen beruházás volt az elmúlt időszakban. Fenyves Ernő kollégáival ellentétben nem tartja elképzelhetetlennek, hogy csak Szentesen legyen felnőtt fertőző osztály áprilistól a megyében, mert szerinte „a fertőző betegellátás kevésbé kötődik helyhez". Szentesen jelenleg csak egy infektológus szakorvos dolgozik a kórházban, de ha szükséges, újabb orvost vagy orvosokat vesznek fel. – Az ágyszámok és a feladatok meghatározzák a létszámváltozásokat. Ezzel persze csak akkor lehet majd számolni, amikor egyértelmű válik az új kórházi struktúra, és már tudni fogjuk, hogyan változik az ügyeleti jogszabály – tette hozzá Fenyves Ernő.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája tegnap az üggyel kapcsolatban úgy tájékoztatta lapunkat, hogy „mivel a fertőző betegség nem mindennapos betegség, nem az a fontos, hogy hol helyezkednek el a felnőtt fertőző osztály ágyai a megyében." Így az sem fontos, hogy azok a régióközpontban legyenek. A lényeg, hogy rendelkezésre álljanak, ha baj van. Szentesen húsz ágy áll rendelkezésre, a kórház meg tudja oldani a problémát, de ezen a regionális egészségügyi tanács még változtathat – tájékoztatott a szaktárca sajtóirodája.


Továbbá:
Tavasz a Mars téren
A rendőrség fantom(rajzoló)ja
Pokol után mennyország
Új tulajdonosa lett a szegedi Skála Áruháznak
Harc a kórházi ágyakért