A pszichiátriára költözik a fertőző Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az önkormányzat eladja a kórház Pulz utcai épületét

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-29 | Szabó C. Szilárd

Átalakítják a nemrégiben több százmillió forintért felújított szegedi kórház pszichiátriai épületének földszintjét, hogy helyet biztosítsanak a felnőtt fertőző osztálynak, amely a Pulz utcából költözik ide. Pajor László tagadta azt a városban terjedő hírt, hogy szétrombolnák a földszintet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Pulz utcai épület katasztrofális állapotban van. Fotó: Karnok Csaba
Átalakítják a nemrégiben több százmillió forintért felújított szegedi kórház pszichiátriai épületének földszintjét, hogy helyet biztosítsanak a felnőtt fertőző osztálynak, amely a Pulz utcából költözik ide. Pajor László tagadta azt a városban terjedő hírt, hogy szétrombolnák a földszintet. A kórház főigazgatója arra nem tudott válaszolni, mennyibe kerül az átalakítás. Az ÁNTSZ szerint nem jelent veszélyt, hogy nem különálló épületben kezelik a fertőző betegeket.

Tavaly nyáron a pincétől a padlásig felújították a szegedi kórház pszichiátriai és addiktológiai épületét. A rekonstrukció több százmillió forintba került. A felújítást nagyobb részt állami pénzből finanszírozták. A kórtermeket úgy alakították ki, hogy ott a pszichiátriai és addiktológiai osztály betegeit kezelik. Ezért is keltett nagy feltűnést kórházi körökben, hogy bontják a vadonatúj épület földszinti részét. Pénteken délután több munkás is dolgozott az épületben, ahonnan talicskaszámra hordták ki a törmeléket.

„A híresztelésekkel szemben nem rombolunk, hanem kiegészítőkkel szereljük fel a felnőtt infektológiai osztályt" – közölte lapunk érdeklődésére Pajor László. A kórház főigazgatója elmondta, egy éve határozták el, hogy a Pulz utcából a Kálvária sugárúti intézménybe költöztetik a felnőtt infektológiai osztályt, mert ott már tarthatatlan állapot alakult ki. Az önkormányzat tulajdonában és a kórház kezelésében álló Pulz utcai épület valóban katasztrofális állapotban van. A városi közgyűlés tavaly novemberben döntött is arról, hogy az ugyanitt található gyermekfertőző részleget (18 ággyal és nyolc szakorvosi órával) január 1-jével átadja az egyetemnek, amely a Temesvári körúti gyermekklinikán működteti azt tovább.

A pszichiátriai épületből talicskaszámra hordták ki a törmeléket. Fotó: Karnok Csaba
A kórházhoz tartozó felnőtt fertőző osztály húsz ággyal és hét szakorvosi órával a Pulz utcában maradt. Az egészségüggyel is foglalkozó várospolitikai alpolgármester, Kozma József novemberi közgyűlési előterjesztésében az áll, hogy „ezen kapacitást (a felnőtt infektológiai ellátást – a szerk.) a későbbiekben célszerű lenne a kórház központi egységébe áthelyezni, amely kérdés további tárgyalásokat igényel." Forrásaink szerint nem voltak tárgyalások, egyik pillanatról a másikra döntött a kórház vezetése a költözésről.

– Azt követően még inkább lépéskényszerben voltunk, hogy a gyermek infektológia átkerült az év elején a Temesvári körútra – magyarázta Pajor László. Szerinte a felnőtt fertőző osztály átköltöztetése mellett nem csupán az szól, hogy az ágykihasználtság csupán hatvanszázalékos, de az is, hogy a Pulz utcai épületben nincs se laboratórium, se röntgen, se ultrahang. Mindezekért át kell hozni a betegeket a kórházba vizsgálatokra, ami pénzbe kerül. De a legfontosabb ok – hangsúlyozta –, hogy a betegek nincsenek biztonságban a Pulz utcában. A pszichiátriai épület földszintjének egy részén zsiliprendszert alakítanak ki, minden ágyhoz oxigén ellátási lehetőséget biztosítanak, hogy 12 ággyal működtetni tudják a fertőző osztályt. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül az átalakítás, nem tudott válaszolni a kórház főigazgatója.
Június 30-áig átköltözik a fertőző osztály a Kálvária sugárútra, amelynek a működtetése Pajor szerint így sokkal gazdaságosabb és költséghatékonyabb lesz. Ezt hangsúlyozta Botka László is.

Nem a fotóra, nem Temesvárira

Szerettünk volna képeket készíteni a pszichiátriai épület földszintjén zajló átalakítási munkálatokról, de Pajor László nem engedélyezte a fotózást. „A bálba készülő asszonyról sem sminkelés és tupírozás közben, hanem akkor készítenek fotót, amikor már csillog-villog a táncparketten" – mondta a kórház főigazgatója. Szerettük volna megszólaltatni Temesvári Beátát, a pszichiátriai osztály vezetőjét is, de Pajor László ezt sem engedélyezte, mondván, ő már mindent elmondott az ügyben.

A polgármester szerint azért kellett gyorsan lépni, mert a gyermekrészleget – amely a közgyűlési döntés értelmében június 30-áig maradhatott volna a Pulz utcában – gyorsan áthelyezte Túri Sándor, a gyermekklinika és gyermek-egészségügyi központ vezetője. Így a félig kiürült fertőző osztály rendkívül gazdaságtalanul működött. Botka elmondta, amikor tervezték a pszichiátriai épület felújítását, és címzett állami támogatásra pályáztak, még nem tudták, hogy a fertőző osztály odakerül. A polgármester közölte, eladják a Pulz utcai épületet, s a pénz egy részét a kórház fejlesztésére fordítják.

Az átalakítást az ÁNTSZ írta elő. Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos elmondta, ahhoz, hogy fertőző osztály működhessen a földszinti részen, biztosítani kell a szigorú izolációt, kisebb kórtermeket, zsiliprendszert és diagnosztikai hátteret. Noha az épület földszinti részét pszichiátriai betegek kezelésére tervezték, alkalmas arra, hogy a minimumfeltételek teljesítésével fertőző osztály működjön a helyén. Nincs semmi veszélye annak – hangsúlyozta –, hogy nem különálló épületben gyógyítják a fertőző betegeket. A gyermek fertőző osztályról szólva elmondta, hogy az jelenleg csupán „ellátási érdekből működik." Az ÁNTSZ komoly hiányosságokat talált a Temesvári körúton, amelyeket fél éven belül pótolnia kell az üzemeltetőnek, különben a tisztiorvosi szolgálat bezárja az osztályt.


Továbbá:
Eltűnhet a Centrum-gödör
Amire nincs orvosság
Nem érte el célját a patikák plakátháborúja
Szegedi szuperpaprikák
Eladósorba került a szegedi Bécsi Kávézó