Szerencsére nem borult fel a papírforma Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-15 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I tizedik fordulóját jól, eredményesen „hozták" a Csongrád megyeiek: az alsóházi rangadón a hazai medencében játszó Legrand-Szentes a nagy vetélytárs Szolnokot késztette megadásra, a harmadik helyen álló Szeged Beton pedig a sereghajtó Neptun otthonában nyert 15 góllal.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Legrand-Szentes - Szolnok 7-6
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, 300 néző. Vezette: Fekete, Marjai.
Szentes: HORVÁTH T. – Papp, Torday 1, Németh D. 1, Acsimov, Szabó T., Vígh R. 1. Csere: Gábor, Józsa 1, BARANYI 2, Döbrőssy 1, Jaksa. Edző: Berki András.
Szolnok: Veres – Hangay Z., Csányi, Süveges, Balogh Z., Pásztor 1, CSEH 3. Csere: Balog Z., Kistamás 1, Mohi, Tóth L. 1. Edző: Lukács Dénes.
Gól – emberelőnyből: 11/5, ill. 8/1.
Ötméteresből: –, ill. 1/1.

Kiválóan védekezett a Szentes. Fotó: Vidovics Ferenc
Az első két negyed színvonalán meglátszott, hogy a találkozó mindkét csapat számára jókora téttel bír. Hazai győzelem esetén ugyanis a szentesiek elhúztak volna négy ponttal vetélytársuktól, ha viszont a Szolnok nyer, akkor pontszámban utoléri a Kurca-partiakat. Annak ellenére, hogy Torday és Németh is akciógólt szerzett a meccs elején, a Legrand támadásban pontatlannak bizonyult, kapkodott, de a védekezésre egy rossz szava sem lehetett Berki edzőnek. A vendégek büntetőből szépítettek, a nagyszünetre mégis visszaállt a kétgólos szentesi előny, lévén, hogy Döbrőssy közvetlenül a második negyed vége előtt értékesített egy fórt, 3–1.

A térfélcsere után is ment a sorozatos le- és felúszás, a két együttes fizikálisan egyenrangú ellenfél volt, de ezzel nem sokra mentek a vendégek, mert közben kaptak két találatot, 5–1. Úgy tűnt, megvan a Szentesnek a mérkőzés, de mire ez Gáborékban tudatosulni kezdett volna, a kapott két gól ezt egy időre szertefoszlatta. Mielőtt azonban a drukkerek rágni kezdték volna a körmüket, Józsa bevert egy fórt, majd Baranyi megint négygólosra növelte az előny, 7–3. Kész, vége, eldőlt, nyert a Legrand – fogalmazódott meg a ligeti uszodában mindenkiben. A házigazdák játékosai úgy voltak vele, ha lúd, legyen kövér, elhatározták, kitömik a Szolnokot.

Ez akár így is történhetett volna, ha a létszámfölényes helyzeteket csak egy kicsivel pontosabban, nagyobb odafigyeléssel oldják meg. Ezeket azonban rendre elhibázták, a látogatók pedig a bakikat gólokkal büntették. Hetven másodperccel a vége előtt már 7–6 állt az eredményjelzőn, és mivel a Szentes nem szerzett gólt támadásból, csak odakerültek azok a körmök a fogak közé. Negyven szekundum volt még a végső dudaszóig, jött előre a Szolnok, de a hazaiak fegyelmezett védőmunkával megtartották minimális előnyüket.

Berki András: – Három negyeden keresztül koncentráltságban felülmúltuk a Szolnokot. Utána viszont kiengedtünk, de az addig megszerzett előny elegendőnek bizonyult a számunkra nagyon fontos győzelem megszerzésére.

Neptun - Szeged Beton VE 3-18
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Budapest, Szőnyi út, 50 néző. Vezette: Dodog, Molnár.
Neptun: Szenes – Dobricza, Helembay, Bene, Pszota 1, Csente, Halász. Csere: Szilágyi 1, Szujó, Sármezei, Ábel 1, Földesi. Edző: Beszédes Csaba.
Szeged: BAKSA – Mészáros 1, Juhász Zs. 1, Komlósi 1, Tóth L., VARGA P. 4, Lehmann. Csere: Szamardzsics 1, Molnár P. 1, Monostori 2, ÉLES 3, Plézer 1, TÖRÖK B. 3, Barát (kapus). Edző: Gyöngyösi András.
Gól – emberelőnyből: 3/1, ill. 4/3.
Ötméteresből: –, ill. 3/2.

Ünnep

A Neptun–Szeged mérkőzés köszöntéssel kezdődött. A hazaiak legrutinosabb játékosa, az Újpesttel jó pár évvel ezelőtt BEK-et is nyert dr. Bene András egy üveg pezsgővel gratulált a vendégek nagy öregjének, az egykori 287-szeres válogatottjának, az élvonalban 400. mérkőzését játszó Tóth Lászlónak. A szegediek közül még egy pólósnak volt különleges esemény a találkozó. Török Bélának, a mindössze 16 éves ifjoncnak, aki ezen az összecsapáson debütált az OB I-ben. Még csak 43 másodpercet töltött a vízben, máris megszerezte élete első felnőtt gólját, amely történetesen a 100. betonos találat volt a most zajló bajnokságban. Biztosan örökölt valamit édesapja, dr. Török Béla és nagybátyja, dr. Török Tibor tehetségéből, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ezt követően még kétszer feliratkozott a gólszerzők közé. Egy ígéretes pályafutás fontos állomása volt számára a Neptun elleni meccs.

A profi alakulat Szeged úgy készült az amatőrökből álló Neptun ellen, mintha mondjuk az Egerrel kellett volna összecsapnia. Még véletlenül sem vették könnyedén a meccset, Gyöngyösi mester ugyanis kiadta a parancsot: „Jó és eredményes játékkal kell hozni a kötelezőt". Nos, az első negyedben ez nem valósult meg. Az egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy a két együttes nem képvisel azonos kategóriát, a görcsös akarásnak mégis nyögés lett a vége: csak Juhász Zsolt volt eredményes büntetőből, majd a játékrész utolsó percében Varga Péter akcióból talált be. A második negyedre már feljavult a Szeged, ez a szerzett négy gólban is megmutatkozott, de az igazsághoz tartozik, Baksa László megint hatalmasat alakított a kapuban.

A fordulást követően még nagyobb sebességre váltott a Beton, a neptunosoknak pedig kezdett elfogyni az erejük. A vendégek 8–0-s vezetésénél, a meccs 19. percében Pszota ugyan gólt dobott, de ezzel csak azt érte el, hogy felbosszantotta Éles Vilmosékat. A negyedik, záró felvonást már Barát Ferenccel a kapuban kezdte a Szeged. A remek hálóőr hosszú ideig tartó vállsérülése után tért vissza a csapatba, amelyben most debütált a mindössze 16 esztendős tehetség, Török Béla is. Nem is akárhogyan: három találattal. Több mint valószínű, hogy szép jövő előtt áll az ifjú tehetség, akárcsak a Szeged Beton, ha a jövőben is ilyen eredményesen játszik.

Gyöngyösi András: – Hoztuk a kötelezőt, elégedett vagyok a védekezésünkkel, és a meccs elejét leszámítva támadásban is jól teljesítettünk. Örülök Török Béci ragyogó bemutatkozásának, sok góllal hálálta meg a bizalmat.

További eredmények: Újpest–BVSC 10–11, Pécs–Domino-BHSE 8–16. Hét közben játszották: FTC–Eger 9–13, OSC–Vasas 2–18.


Főszerepben a kapusok

A hétvégi fordulóban mindkét Csongrád megyei csapat legjobbja a kapus volt. A Szentes hálóőrére, Horváth Tamásra azért esett a választásunk, mert neki nem csak felvillanásai voltak, végig egyenletes, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. A Szeged „egyese", Baksa László pedig megint válogatottformában védett, az őrületbe kergette a fővárosiakat, akik hiába „álltak" vele szemben egy az egyben négyszer is, az összes párharcot elbukták.