Ilonka néni tanítónak született Hozzáadás a gyűjtőhöz
Árpád Erkel-díjas zeneszerző, Endre világjáró tudós lett

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-15 | Balázsi Irén

Sok a tisztelője Szentesen Balázs Andrásnénak, aki nemrégiben töltötte be kilencvenedik életévét. Ilonka bevallása szerint pedagógusnak született. Már kislánykorában is tanította a szegény gyermekeket. A felsőpárti Csengettyűs iskolában négy évtizedig tanított generációkat a betűvetésre, köztük a két fiát: a zeneszerző Árpádot és a természettudós Endrét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Rákóczi utcai Csengettyűs iskolában tanított évtizedekig Balázs Andrásné. DV-fotó
Még gyermekkorában figyelt fel Balázs Andrásné Molnár Ilona a szentesi Rákóczi utcai nádfedeles házra. Akkor még nem sejtette, hogy húszéves korában az lesz az otthona, később a munkahelye is. Az épület előtt egy kereszt állt magas talapzaton – ma is ott van –, amely még 1876-ban készült. A kerítésen belül négylábú állvány, rajta nagy csengő, amelynek hangjára gyűltek össze reggelente a gyermekek. A felsőpárti városrészben lévő épületet ezért emlegetik még ma is Csengettyűs iskolának. Ebben tanított négy évtizedig a most kilencvenéves Ilonka néni, aki férjével, a már örökre eltávozott Balázs András pedagógus-karnaggyal tanította betűvetésre a gyermekeket. A család köztiszteletnek örvend Szentesen.

Balázs Andrásné bevallása szerint nem akart pedagógus lenni, hanem annak született. Mások elbeszéléséből tudja, hogy pólyáskorában nem cumizott, hanem az ujjaival játszott. – Először a bal kezemen nyitottam ki egyet, majd gyorsan a mellette lévőt. Jól megnéztem, aztán a jobb kezemen egyszerre kettőt. Hát mi ez, ha nem „egy meg egy az kettő?" – kérdezi.

Az unoka is zeneszerző

Balázs András és felesége két fiút nevelt, Árpádot és Endrét. Árpád érdemes művész, Erkel-díjas zeneszerző lett, 1987-ben Szentes díszpolgárává választották. Közel félezer kompozíciója „élő" irodalom, éneklik, muzsikálják szerte a világon. Generációk nőttek fel dalain, kórusművein. A négy évvel fiatalabb Endre geológus, világjáró, kutató-fejlesztő szakember. Ismeretterjesztő televíziós műsorai sok nézőt vonzottak a Gólyavári esték című sorozatban. Balázs Árpád fia, Ádám szintén zeneszerző. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára egy szimfonikus zenekari művet komponált Balázs Ádám, amelynek ősbemutatója tavaly októberben volt Amerikában. Az ottani lapok tanúsága szerint nagy sikere volt a darabnak.

Az alsóréti szülői háznál később bebizonyosodott, hogy tehetsége van a tanításhoz. Amikor kislányként az elemiben látta, hogy több osztálytársa is mezítláb jár, bokor alá dugta a cipőjét, s úgy ment a római katolikus iskolába. Ám a tanítónő észrevette, s azt mondta neki: még egyszer ne tegye ezt. Ilonka csak később szembesült azzal, hogy társai azért mennek mezítláb, mert a szüleik nagyon szegények. Télen hiányoztak is az órákról a nélkülöző családok gyermekei, mivel nem volt lábbelijük. Őket tanította kilencévesen betűvetésre a „kis tanító néni", hogy a libapásztorkodás idejéig bepótoljanak valamit. – Ha nem is lett mind akadémikus, sikerült felkelteni figyelmüket a tanulás iránt. Mi volt ez, ha nem pedagógia? – kérdezi Balázs Andrásné.

Érettségi után férjhez ment az akkor már ének és földrajz szakos tanárhoz. Bandi bácsit azért is fogadták el Ilonka néni szülei, mert szépen tudott hegedülni. Előbb képesítés nélkül tanított Szegváron a fiatalasszony, akit az ottani igazgató, Gombos Józsefné úgy jellemzett „elbocsátó üzenetében" – mielőtt Ilonka néni a szentesi felsőpárti iskolába került volna előbb hivatalsegédnek, később okleveles tanítónak –, hogy igazi pedagógusegyéniség. Balázs Andrásné azok közé tartozott, akik tisztában vannak vele, hogy a pedagógus egész megjelenésével, minden megnyilvánulásával nevel. A szülők is nagyon kedvelték, és elismerték a munkáját. A szentesi gimnázium magyartanára, Bácskai Mihályné úgy jellemezte Ilonkát: ha a gimnáziumba került egy olyan diák, aki jól ismerte a helyesírás szabályait, rögtön tudta, hogy csak Balázsné tanítványa lehetett.


Továbbá:
Számolják a szentesi korzón a bringásokat
A Don-kanyarra emlékeztek
Bombariadó a szentesi Koszta-iskolában
Konczék siratják eltűnt lányukat
Dömsödi aggódik a Fideszért