Kirakatkert lesz a lepusztult telepből Hozzáadás a gyűjtőhöz
A csongrádi borturizmus egyik bázisának szánják

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-08 | Kormos Tamás

A csongrádi borturizmus kirakatkertje lehet a hányatott sorsú Vadnaitelep, amit a szentesi Árpád Agrár Rt. vásárolt meg a minap az önkormányzat árverésén. Az új tulajdonos több mint hárommillió forintért vette meg az egyhektáros belterületi ingatlant, amely szomszédos az ugyancsak érdekeltégi körébe tartozó csongrádi borpincével.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Most még cudar képet fest a lezárt kertészet, de ez a helyzet az ígéretek szerint hamarosan megváltozik. Fotó: Bíró Dániel
Csütörtökön pont került a csongrádi Vadnai utcai volt kertészeti telep évek óta tartó ügyére. Az egyhektáros területet több mint hárommillió forintért megvásárolta a szomszédos pincészet tulajdonosa, a szentesi Árpád Agrár Rt. A belterületi ingatlant többször is próbálta árverésen hasznosítani az önkormányzat, de a licitálás most először vezetett eredményre. Három éve még 8 és fél millióért kínálta a város a kifosztott és elhanyagolt telepet, de akkor ennyiért senkinek sem kellett.

A városvezetés ezek után gondolt egy merészet, és tíz évre a helyi roma szervezetnek adta a terület használati jogát. Az újdonsült gazda az alsóvárosi, több száz fős cigány közösség fiataljai számára szeretett volna szabadidőparkot létesíteni a Vadnai utcában. A megállapodás szerint a kisebbségi önkormányzatnak kellett volna forrást találnia a volt kertészet helyén megálmodott játszótér és focipálya építésének költségeire. A csongrádi romák e cél érdekében cigánybált is szerveztek, de kezdeményezésük meghiúsult, a telepet meg visszavette a város.

– Nem éppen szívderítő látvány átnézni a borpincéből a szomszédba, ezért döntöttünk úgy korábban, hogy megvesszük a telepet, de ajánlatunkra az önkormányzat mindig nemet mondott. Most, hogy megszereztük, továbbra is azt tartjuk elsődleges célunknak, hogy a pincészethez méltó körülmények fogadják a vendégeinket, ezért rövid időn belül rendbe kívánjuk tenni a területet – nyilatkozta lapunknak az új tulajdonos Árpád Agrár Rt. elnök-vezérigazgatója. Csikai Miklós hozzátette, hosszabb távon a borpincét is be akarják kapcsolni a borturizmusba, a látogatók pedig a Vadnai utcai kirakatkert felől közelíthetnék meg a pincészetet. A volt kertészet helyén, rendezett környezetben mutatnák be a helyi borkultúra sajátosságait.

A fejlesztést pályázatok segítségével képzelik el, a társaság tervei szerint mihamarabb új külsőt kapna a pincészet. Csikai Miklós ugyanakkor leszögezte, ha már megszépítik az egykori kertészetet, szeretnék, ha az ökormányzat segítene megvédeni ezt a telepet, hogy senki se tegyen kárt benne többé.


Továbbá:
Utolsó simítások a Kisréti Otthonban
Kirakatkert lesz a lepusztult telepből
Feladta magát az elmenekült BMW-s
Nem mindenki örül az elkerülőnek
Diplomásokra alig lesz igény Csongrádon