Egy esztendő a tálibok földjén Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szász Márton havi 700 ezer forintot keresett Afganisztánban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2007-01-05 | Blahó Gabriella

Afganisztánból jött haza nemrégiben a szentesi Szász Márton őrnagy, aki csaknem egy évig teljesített szolgálatot az ázsiai országban. A műszaki katona önként jelentkezett a feladatra. Békefenntartó tevékenységét havi 3400 dollárral (700 ezer forinttal) honorálták.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szász Márton őrnagy a tálibok kopár földjén a NATO titkos információit őrizte Fotó: Tésik Attila
úgynevezett egyedi beosztásban jelentkezett az afganisztáni kiküldetésre – nem önálló magyar egység tagjaként, hanem magányos harcosként.

Gyermekei hősiesen viselték hiányát

Kunduz városában német kollégákkal dolgozott együtt a tartományt újjáépítő törzscsoportnál. Egészen pontosan a NATO titkos információinak kezelése, valamint az Afganisztánban állomásozó erők közötti összeköttetés biztosítása volt a feladata. Csaknem egy éven át, pontosan 358 napig volt távol a hazájától és családjától. Szavai szerint kamaszlányai hősiesen viselték apjuk hiányát, s ő érdekes tapasztalatok, életre szóló élmények birtokában jött haza.

Nem harcolnak szemtől szembe

Az amerikai koalíciót alkotó mintegy harmincezer katona feladata most a biztonság fenntartása. Az ország északi része viszonylag békés terület, itt ritkábbak az összecsapások. Szász Márton szerint az afgánok nem valami bátor emberek, mert nem harcolnak szemtől szembe, szívesebben hajtanak végre terrorakciókat. Az utak mellett elhelyezett bombák rendszeresen robbannak. Huszonötmillió afgán felett harmincezer idegen katona tartja fenn a rendet. A Magyarországnál mintegy nyolcszor nagyobb Afganisztán teljesen kopár és színtelen – az őrnagy leírása szerint. Egyszerűen elképzelhetetlennek tűnik, hogyan élhetnek itt emberek. Az öntözőkultúra és a kézművesipar ért el eredményeket, de ma is ökrös szekérrel szántanak az afgánok. Az itt megtermett élelemből nem ettek a szövetségi haderők tisztjei, legfeljebb egy-két alkalommal. A birkahúsban benne maradt a faggyú, és a kenyér sem az Európában megszokott formát mutatta.

„Itt meg is lehet halni"

Szász Márton izgalmas időszaknak tartja az elmúlt egy évet. Úgy érzi, megállta a helyét az idegen közegben. Igaz – tette hozzá –, komolyan felkészült a különleges és kockázatos szolgálatra. Elmondta, hogy a munkáját havonta 3420 dollárral honorálták. Szerinte a pénz miatt most biztosan sokan irigylik, de arra már kevesebben gondolnak, hogy Afganisztánban meg is lehet halni.



Továbbá:
Noel, a szerelemgyerek
Felmentették az orvosigazgatót
Szentesen is drágább a távhőszolgáltatás
Lazac, csigatészta és élőzene
Kevesebb pénz jut a sportra Szentesen