Szentesi mozgókép, néprajzi emlékkel Hozzáadás a gyűjtőhöz
Múzeumbarátok paradicsoma

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-28 | Blahó Gabriella

Megnyílt a város néprajzi emlékeinek állandó kiállítása a szentesi megyeházán. A Koszta József Múzeum munkatársai a reformkor polgári miliőjét épúgy megidézték a tárgyakkal, mint a bolgár kertészet, a halászat emlékeit. A fekete kerámia készítésének fogásait mozgókép mutatja be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi megyeháza patinás termeiben gazdag kiállítás várja a látogatókat. Fotó: Vidovics Ferenc
A nemrégiben újjávarázsolt szentesi megyeházán szépen mutat a néprajzi tárlat. A kiállított tárgyak megtekintése után a látogató meggyőződhet róla: a Koszta József Múzeum munkatársai átfogó képet adtak a város és közvetlen környékének közelmúltjáról és jelenéről. A magyarság életében jelentős korszak, a reformkor és szabadságharc polgári idejének miliője éppúgy megjelenik, mint a mezőgazdaságé vagy a kézművesiparé. A bolgárok által meghonosított kertészetről üzennek a nemrégiben még használt öntözőberendezések, de megjelenik a halászat is. A hírnevet szerzett szentesi fekete kerámia is kapott egy enteriőrt, ahol egy mozgóképen a közöttünk élő idős Bese László mester mutatja be a munkáját, múzeumi körülmények között.

A kulturális tárca úgynevezett Alfa-programja ötvenötmillió forintot adott a kiállításra. Vígh Annamária szerint a szentesi megyeházán megnyílt tárlat szép példája annak, hogy történelmi levegőjű tereinket méltó módon töltjük meg tartalommal: a múzeum értékeket őriz és ment. A minisztérium képviselője úgy látta, jól végiggondolt tervezés mentén készült el az állandó kiállítás. Horváth Ferenc megbízott megyei igazgató szerint a szentesi múzeum az ország hasonló vidéki intézményeinek élvonalába került.

A megyeházán nyílt egy különterem is a közelmúlt szentesi festőinek munkáiból, állandó kiállításként. Ezzel az anyaggal kapcsolatban némiképp megoszlott a látogatók véleménye, mondván, talán inkább időszakos kiállítás helyszíne lehetne a terem – időről időre más és más alkotóknak adhatna lehetőséget a bemutatkozásra.


Továbbá:
Nem tudni, mi lesz a mágocsi kastéllyal
Igazukért harcolnak a községi orvosok
Félmillió, nehéz sorsú gyerekeknek
Kezdődik az idősotthon építése
Kormányellenes tüntetés Szentesen