Igazukért harcolnak a községi orvosok Hozzáadás a gyűjtőhöz
Januárban színt kell vallani az ügyelet ügyében Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-27 | Balázsi Irén

Ismét tárgyalóasztalhoz ülteti Szűcs Lajos szentesi alpolgármester január elején a város és a községek háziorvosait. A cél: mindannyian egyformán vegyék ki részüket az éjszakai ügyeletből, mert eddig a községiek ügyeltek többet. A szentesi doktorok valamennyit már engedtek: csak januárban egyszer ellátják a betegeket este héttől reggel hét óráig, s ügyelnek délután is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Karácsony másnapján a nagymágocsi dr. Chappon Tibor volt az ügyeletes Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc
Évek óta tart a kötélhúzás a szentesi és a környező községekben praktizáló háziorvosok között, ám mindmáig nem sikerült egyezségre jutni. Szükség lenne pedig rá, mert január elején szerződést kell kötni az egészségbiztosítóval a finanszírozásra. Mint azt megírtuk: a szentesi önkormányzat tíz évvel ezelőtt állapodott meg a mentőállomással, hogy az működteti az ügyeleti rendszert. Annak is már két éve, hogy ugyanott létrehozták a kistérségi központi orvosi ügyeletet, azzal a céllal: enyhítsenek valamelyest a községi doktorok kiszolgáltatott helyzetén. Az uniós normák szerint ugyanis tarthatatlan volt az állapot, miszerint egy községi háziorvosnak szinte a nap minden órájában a betegek rendelkezésére kellett állnia. A kistérségi ügyeleti szervezet megalakulása óta azonban nem sikerül megegyezniük a szentesi és a környező települések háziorvosainak.

A galibát az okozza, hogy a városiak már a kezdet kezdetén kijelentették: csak délután 3-tól este 7 óráig látják el a rászorulókat mind Szentesen, mind a községekben. Dr. Szuly Levente, a szentesiek képviseletében korábban azt nyilatkozta lapunknak: önkéntes alapon kellene működtetni a rendszert, és tisztességes díjjal honorálni azokat, akik vállalják a munkát éjszakánként, a hét végén és ünnepnapokon. A városiak eredetileg bruttó 2000 forintot javasoltak óránként az ügyeletért, később 1800-at szerettek volna kapni. Jelenleg 1600 forint jár bruttóban az éjjeli ügyeletért, amelyet a 13 szentesi doktor közül csak egy, Vig István és a kistelepülések háziorvosai látnak el. A városiaknak a délutáni ügyeletért óránként bruttó 1300 forint jár. A községiek igazságtalannak tartják, hogy a szentesi kollégáik nem hajlandók a hét végén és ünnepnapokon is ügyelni.

A Szegváron praktizáló háziorvos, dr. Baráth Ferenc úgy nyilatkozott lapunknak: ha nem változik a helyzet, akkor a városi orvosokhoz hasonlóan ő is csak négy órát vállal. Mint mondta: megkezdi a rendelést este 7-kor, és éjjel 11 órakor befejezi az ügyeletet. Szerinte akkor megbénulna a rendszer. A fábiánsebestyéni dr. Kós György azt mondta: amennyiben nem változtatják meg a feltételeket, a községi kollégák nem hosszabbítják meg a szerződést.


A város ajánlata

Szentes egészségügyért is felelős alpolgármestere, Szűcs Lajos azt nyilatkozta: január elején megint leülnek tárgyalni az összes községi és városi háziorvossal. Az ajánlatuk szerint egységes lenne az ügyeleti díj délután és éjszaka is: óránként bruttó 1600 forint illetné meg a doktorokat. Az alpolgármester mindenesetre azt szeretné, ha az új év első napjaira kitűzött egyeztetésre mindenki elmenne, hogy a betegek érdekében lezárják a hosszú ideje tartó hadakozást. Annál is inkább, mert az egészségbiztosítóval január első feléig kell finanszírozási szerződést kötnie a városnak a kistérségi központi orvosi ügyeletre. A kistérségi társulásoknak egyébként plusztámogatást ad az egészségbiztosítási pénztár. 



Továbbá:
Félmillió, nehéz sorsú gyerekeknek
Kezdődik az idősotthon építése
Kormányellenes tüntetés Szentesen
Bezárhat a Móricz
A szülők döntenek a bezárásról