Zimbabweből jött a lektor Hozzáadás a gyűjtőhöz
A Szentesen élő Grace kedvenc étele a rakott krumpli

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-20 | Balázsi Irén

Angolt tanít a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskolában a zimbabwei Grace Libetsi Ndlovu, aki számos európai országban dolgozott már. Az idegen nyelvi lektor nem készül haza az ünnepekre, hanem pihenni szeretne. Orvos vőlegényével a jövő év végére tervezik az esküvőt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Grace Libetsi Ndlovu angolt tanít a szakközépiskolában. Fotó: Tésik Attila
Otthonosan mozog a vidéki kisvárosban Grace Libetsi Ndlovu. Mi akkor figyeltünk fel rá, amikor a szentesi Szent Anna-templomban átszellemült arccal ült Rákász Gergely orgonahangversenyén. Többször láttuk a kertvárosi lakótelepen is, mint utóbb kiderült: ott lakik albérletben Grace. Onnan jár naponta a Boros Sámuel Szakközépiskolába, ahol angol lektorként foglalkoztatják. Pádár Zoltánné igazgató azt mondja zimbabwei kolléganőjéről, hogy egyaránt kedveli őt a tantestület és a diákság is. Ez persze kölcsönös, mert Grace is szereti a kollégáit és a tanítványait.

A harmincegy éves pedagógus, miután szülőhazájában elvégezte az egyetemet, egy nemzetközi szervezetben dolgozott, amelynek Angliában volt a központja. Ott ajánlottak fel neki egy állást Európában, s ő választhatott, hol szeretne lektor lenni. Grace Magyarországot választotta 2004-ben, mondván: ez a vén földrész közepén van, s innen könnyűszerrel tud utazgatni le és föl, jobbra meg balra. Először Balatonfüreden dolgozott, azután került Szentesre. Csakhogy előtte két és fél évig Törökországban tanított egy nemzetközi nyelviskolában, azt megelőzően pedig az egyik kínai egyetemen informatikát oktatott. Ebből a tudományból diplomázott egyébként odahaza.

Azt meséli Grace: kedveli ezt az életformát, lételeme a számára idegen kultúrákkal és emberekkel az ismerkedés. Szülei is sokat utaznak, édesapja a zimbabwei karitatív szervezetben jótékonykodik, adventista nagykövetként jellemzi őt a leánya. Grace-nek 12 testvére van, hét fiú és öt lány. Közülük még egyik sem járt Szentesen. A barátja viszont most érkezett nemrégen, és január közepéig itt lesz. Örül ennek a tanárnő, mert egy éve nem látták egymást. Vőlegénye szintén zimbabwei, három klinikán dolgozik orvosként. Szülész-nőgyógyász szakvizsgája is van, Ukrajnában és Angliában végezte az egyetemet. Azt meséli róla Grace, hogy a párja tizennégy évig élt Európában.


Megvendégelik egymást a szomszédok

A Boros szakközépiskola lektora aranyos kisvárosnak nevezi Szentest, ahol sok barátot szerzett már. A szomszédait is említi, akik az egyik ünnepi alkalommal meglepték őt süteménnyel. A házban volt arra is példa, hogy a szomszédék nála készítettek magyar ételt, ő pedig náluk főzött zimbabwei eledelt. Otthon sok zöldséget meg kukoricadarát használ Grace, kevés olajat és persze speciális fűszereket. Elárulja, hogy odahaza a kukoricadarás finomságot kézzel eszik, együtt a zöldségekkel. Hogy mi a kedvenc étke nálunk? – Rakott krumpli – mondja tökéletes magyarsággal. A karácsonyra nem készül különösebben, pihenni szeretne a vőlegényével. 



Továbbá:
Kormányellenes tüntetés Szentesen
Mégis bezárhatják a Szarvasi úti óvodát
Bezárhat a Móricz
A temetőben végezték a csirkék
A szülők döntenek a bezárásról