A sikeres pályázat titka Hozzáadás a gyűjtőhöz
Árpád Zrt.: kidolgozott programok, felkészült szakemberek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-18 |

A szentesi Árpád-Agrár Zrt „ugrásra készen" várta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – uniós és hazai – pályázatainak kiírásait. S amint arra lehetőség nyílt, több programra is pályáztak. Sikeresen. Egyet kivéve, amelynek elutasítását a mai napig fájlalják...
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kilencvenmillió forintos támogatásból épült a 15 ezer tonnás gabonatároló. Fotó: Tésik Attila
A cégcsoport gazdálkodási tevékenysége szerteágazó: korai hajtatású zöldségtermeléssel, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkoznak, ezenkívül jelen vannak a sütőiparban és a borászatban is. Mindez lehetőséget nyújtott számukra, hogy többféle jogcímen pályázzanak uniós és hazai támogatásokra.

Tavaly az NVT által kiirt környezetgazdálkodási program keretében 32 millió forintot nyertek. A pályázatban a szemestakarmány, búza, kukorica, napraforgó vetésforgóban történő termesztését vállalták, a környezetvédelmi előírások betartásával – tudtuk meg Katona Magdolnától, a társaság pénzügyi vezetőjétől. Az elnyert támogatást öt éven keresztül kapják, az első részösszeget már felvették. Egy, a múlt évben elutasított pályázaton azonban nehezen tudják túltenni magukat.

– A szentesi polgármesteri hivatal által benyújtott pályázat egy fermentáló üzem létrehozására kidolgozott programhoz kért támogatást – magyarázta Katona Magdolna. – A 800 millió forintos projekt magában foglalta Szentes és a köré települt kistérség növényi és állati hulladékának megsemmisítését. Elsősorban környezetvédelmi szempontból lett volna jó, ha ez a beruházás megvalósul, mert akkor hosszú távra megoldódott volna a mezőgazdasági környezetszennyezés kiküszöbölésének ügye. A projekt nekünk is szívügyünk volt, támogattuk, szinte minden szakemberünk ezen dolgozott – indokolja az elutasítás okozta sérelmet a pénzügyi vezető.

– Önállóan sajnos nem tudtunk pályázni, mivel nem voltak azonosak a támogatottsági feltételek. Ez egy 30 év alatt megtérülő, 95 százalékos támogatottságot élvező infrastrukturális beruházás terve volt. Egy gazdálkodó szervezet ezt nem tudta volna felvállalni, illetve csak 40-45 százalékos támogatottsági szintet tudott volna elérni.

Amúgy szerencsésnek mondhatja magát a társaság: szinte minden pályázaton nyertek, ami feltehetően a jól kidolgozott programoknak és a felkészült szakembergárdának köszönhető. Kilencvenmillió forint támogatást kaptak például tavaly egy 15 ezer tonnás gabonatároló létesítésére, amely már működik is. A szarvasmarhatelepen 23 millió forintot fordíthattak támogatásból technológiai korszerűsítésére.

Hetvenkétmillió forintot nyertek előzőleg az AVOP mezőgazdasági gépbeszerzésre kiírt pályázatán is. Az idén pedig a kertészeti ágazat öntözőcsatorna-fejlesztéséhez kértek és kaptak 18 millió forint dotációt. (A támogatások 75 százalék uniós és 25 százalék nemzeti forrás). Sikeresen pályáztak a Szegedi Tudományegyetemmel közösen – összesen nyolcan – egy K+F beruházásra. is, amelynek egy részterületét képviseli az Árpád-Agrár Zrt.

Csikai Miklós, a társaság elnöke szerint az agrárgazdaság és vidék fejlesztését ökológiai adottságainkra, a világ legjobbjai között számon tartott termőföld- és termálvízkincsünkben rejlő lehetőségeknek a kiaknázására kell építeni. Elmondta: adottak a feltételek, hogy a termőföld, az élelmiszer és élelmiszer-alapanyagon túl egy új érték, a zöldenergia előállításának is részévé váljon az ott élők javára. A jövőben az eddiginél sokkal jobban kellene a kormánynak segíteni, támogatni Magyarország – a világ harmadik legnagyobb – termálkincsének gazdasági célú hasznosítását. Nem utolsó sorban a rendszeres ár- és belvízveszély miatt gát- és víztározó-építési programokat kellene megvalósítani, mert az elmúlt évtizedben el lett hanyagolva az öntöző- és belvízelvezető csatornák építése, illetve karbantartása.


Továbbá:
Akik a változásokhoz alkalmazkodtak
Akiknél kicsi a hibaszázalék
A fától az erdőig
A tizenhat éves múltra büszkék
Egyesülést hoznak létre a méhészek