Áprilisban lehet új kórházigazgató Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Vita a költségvetési koncepcióról a megyei közgyűlésben

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-15 | Bakos András

Leghamarabb áprilisban lehet megválasztott igazgatója a szentesi kórháznak – hiába szeretett volna most dönteni a baloldal a megyei közgyűlésben. A többség szerint nem érdemes választott igazgatóra cserélni a megbízott vezetőt, amikor nem tudni, mennyi ággyal, milyen finanszírozással működik jövőre az intézmény. A költségvetési koncepció is hosszú vita nyomán született meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A miniszterelnökhöz fordul a Csongrád megyei önkormányzat. Intézményeinek működőképessége a megszorító intézkedések miatt veszélybe került, ezért arra kéri a közgyűlés Gyurcsány Ferencet, a kormány dolgozzon ki kompenzációs rendszert a gondok enyhítésére. A megyei képviselők tegnap egyhangúlag döntöttek arról, készüljön el ez a felterjesztés – bár sokak szerint ennek nem lesz foganatja. Arról aztán megoszlott a jobb- és baloldali képviselők véleménye, hogy jó költségvetési koncepciót készített-e az önkormányzat vezetése. Az MSZP–SZDSZ-frakció tagja, Molnár József úgy vélte, e tervezet több intézkedése is elbizonytalanítja az intézmények dolgozóit.

Szűcs Lajos kifogásolta, miért 2007 februárjában akarja elkezdeni az emelt óraszám bevezetését a megye az iskolákban, amikor a törvény ezt csak szeptembertől teszi kötelezővé. Ugyanakkor a fideszes Martonosi György arra emlékeztette a baloldalt, hogy a Gyurcsány-kormány intézkedései révén jövőre 587 millió forinttal kevesebb jut a személyi jövedelemadókból a megyének, és 356 millióval csökken az illetékbevétel. Az ülés után Csőke Attila, a pénzügyi bizottság elnöke és Magyar Anna, a közgyűlés elnöke is úgy érvelt, a helyzetet készen kapják, azon vannak, hogy működjenek az intézmények, ezt szolgálja a térítésidíj-emelés is. Ha lesz elbocsátás, az egy célt szolgál: hogy fennmaradjanak, és működjenek az intézmények. Csőke szerint ha nem tennének semmit, jövőre 2,9 milliárdos lenne a hiány. Ezt most sikerült 1,5 milliárdra csökkenteni. A koncepciót 23 igen és 14 tartózkodó szavazattal fogadták el.

Szirbik következtet

Az ülés alatt az MSZP-s képviselők tájékoztatót tartottak. Szirbik Imre többek között azt mondta, a jobboldal magatartása arra enged következtetni, hogy odaígérték valakinek az igazgatói állást, vagy arra várnak, hátha jelentkezik még pályázó. Pedig aki jelentkezni akart, az már ennyi idő alatt is tudott határozni. Az ülés után a megyei önkormányzat vezetése is tájékoztatót tartott. Baláspiri Csaba cáfolta, hogy politikai okból halogatnák a döntést, s hogy „lenne valakijük" a posztra.

A szentesi Dr. Bugyi István Kórház igazgatói posztjára kiírt pályázat ügyében is egymásnak feszült a két oldal. Szirbik Imre kiharcolta, hogy nyílt ülésen tárgyalják az előterjesztést. Ismertette programját Fenyves Ernő jelenlegi megbízott igazgató, majd dr. Papp Zoltán, dr. Tóth Edit és dr. Várkonyi Katalin is. Demeter Attila megkérdezte, van-e törvényi akadálya annak, hogy most igazgatót válasszanak. Baláspiri Csaba polgári frakcióvezető erre azt mondta, amikor az igazgatói posztra kiírták a pályázatot, még más volt a helyzet; nem lehetett tudni, hogy a szakminiszter ilyen drasztikusan hozzányúl az ágyszámokhoz. Most már azt sem lehet tudni, a kórházban majdan mennyi ágy marad, s azt hogyan finanszírozza az állam. A képlékeny helyzetben nem lehet öt évre új vezetőt választani.

Szirbik szerint meg most is tudható, legalább 411 ágya lesz a szentesi kórháznak, és a finanszírozás is sejthető. Épp azért kellene igazgatót választani, mert a regionális egészségügyi tanácsban csak így lehet a kiemelt kórház érdekeit megfelelően védeni. A közgyűlés végül úgy döntött 23 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett – merthogy addigra megfogyatkozott az ellenzéki tábor –, hogy nem él kinevezési jogával, új pályázatot ír ki. Az ülés utáni tájékoztatón Baláspiri lapunk kérdésére elmondta, várhatóan az áprilisi ülésen választanak igazgatót, addigra döntés születik az ágyszámokról.


Továbbá:
Gondolkodási időt kért a szolgáltató Szentesen
Szirbik Imre adhat mentességet a pónira
Igazgatójelöltek a szentesi testület előtt
Szilveszterre elkészül a mozi
Hamarabb ér a pesti gyors Szentesre