Bíróság előtt a védőoltásügy Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi gyerekeket nem veszik fel az óvodák és az iskolák

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-13 | Blahó Gabriella

Nem született tegnap ítélet a védőoltásügyben, mert a szentesi anya nem vitte a legidősebb, hétéves gyermekét orvos szakértői vizsgálatra. Lapunkban megírtuk, hogy egy szentesi házaspár nem engedte beadni a védőoltásokat a gyermekeinek, akiket emiatt nem vettek fel Szentesen sem az iskolába, sem az óvodába. Információink szerint a négy gyermeket főként a nagymama neveli. A szülőket kiskorúak veszélyeztetésével vádolják.
Külön úton

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szülőket kiskorúak veszélyeztetésével vádolják. Fotó: Schmidt Andrea
A Szegedi Városi Bíróság tegnap nem hirdethetett ítéletet a szentesi szülők ügyében, ugyanis az anya a korábban elrendelt orvos szakértői vizsgálatra nem vitte el gyermekét a klinikára – így nem születhetett meg a szakértői vélemény. A legidősebb fiúnál a bíróság azért kérte a vizsgálatot, hogy kiderüljön, Dávid esetében szervi vagy környezeti oka van a súlyos figyelemzavarnak. A hétéves fiú három másik testvéréhez hasonlóan nem kapta meg az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat. A vádirat szerint Csizmadia Hajnalka és Berend Zoltán 2002 nyarától nem engedték beadni az oltásokat. A szülők a D-vitamint adták vagy éppen nem adták gyermekeiknek, akiket úgynevezett vegán étrend szerint táplálnak, ily módon súlyosan veszélyeztetik fejlődésüket.

Kiközösítve

A védőoltások elmulasztása miatt a gyermekek egyikét sem vették fel Szentesen egyetlen általános iskolába és óvodába sem. Dávid magántanulóként második osztályos a Petőfi-iskolában. A hatesztendős Lívia és az ötéves Márk esetében a polgármesteri hivatalnak nincs tudomása arról, hogy a gyermekek akár egyetlen napot is töltöttek volna óvodában. A kétéves Máténak leghamarabb három év múlva kellene közösségbe mennie. A közoktatási törvény szerint az iskola megkezdése előtt egy évig kötelező óvodába járni. Csizmadia Hajnalka felsőfokú tanulmányait végzi Szentestől távol, Berend Zoltán pedig alkalmi munkákból tartja el a családját. A négy gyermek nevelése nagy részben a nagymamára hárul.

Az anya a tárgyaláson azt mondta, azért nem vitte el gyermekét a klinikára, mert két hetet nem bír ki egyikük nélkül sem. A vizsgálatra pedig szerinte nincsen szükség, korábban nyolc-tíz orvos szakértői vélemény született a gyermekei egészségi állapotával kapcsolatban és azok mind jók voltak. A bírónő figyelmeztette az elsőrendű vádlottat arra, hogy az első fokú eljárás során kért újabb pszichológiai vizsgálat eredménye éppen arra a kérdésre adhat választ, amely a bíróság előtt egyelőre nyitva áll. Határidőt adott az anyának: ha január 10-éig nem jelenik meg a klinikán, akkor a bíróság kényszerítő eszközöket alkalmaz vele szemben.

Csizmadia Hajnalka és Berend Zoltán egészségügyi okokra hivatkozva tagadta meg a védőoltásokat, gyerekeik csak a tüdőbaj elleni oltóanyagot kapták meg közvetlenül születésük után a kórházban. Az ezt követő években egyetlen oltást sem engedett beadni az anya. Az elsőrendű vádlott szakirodalomra hivatkozva azt állítja, hogy azok a betegségek, amelyektől véd az oltás, már nem is léteznek. Az elsőrendű vádlott anya és a másodrendű vádlott apa kitart véleménye mellett. Amennyiben a bíróság bűnösségüket állapítja meg, úgy egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Csongrád megyében két másik hasonló ügyben elmarasztaló ítélet született.


Továbbá:
Sólyom László kegyelmet adott a szentesi orvosoknak
Fütty és taps Gyurcsánynak
Találgatnak Szentesen
Kézigránátot dobtak a szentesi jegyző házára
Tömeges klórgázmérgezés a szentesi strandon