A gobelin reneszánsza Hozzáadás a gyűjtőhöz
Tömegeket vonzott a szentesi kiállítás

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-12-04 | Balázsi Irén

Tömegeket vonzó országos kiállítás nyílt gobelinképekből szombaton a szentesi helyőrségi klubban. A nagy érdeklődés is jelzi, hogy reneszánszát éli a gobelin hazánkban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy gombostűt sem lehetett leejteni a tárlatnyitón. Fotó: Vidovics Ferenc
Az országosan is egyedülálló kiállítás ötletgazdája a szentesi festőművész, Szamosközi Antal, a kivitelezője pedig a felesége, Tünde volt. Bevallásuk szerint későn hirdették meg a pályázatot, ám így is rengetegen érdeklődtek. A Hegedűs László Helyőrségi Klubban a díjátadással egybekötött szombati tárlatnyitón mozdulni sem lehetett, hazánk minden tájáról jöttek az alkotók és a gobelinképek kedvelői. A versenyt két kategóriában hirdették meg: normál és tű lyukú anyagra nyomtatott, kivarrt és keretezett képekkel jelentkezhettek a kézimunkázók.

A gobelin francia őshazájában a szövött faliképet nevezték gobelinnek, nálunk viszont az apró öltéstechnikával készült hímzést hívják így. A szentesi kiállításon látható munkák legtöbbje olyan benyomást kelt a zsűri elnöke, Szűcs Lajos alpolgármester szerint, mintha festmény lenne: tájképek, csendéletek sorakoznak a hatalmas teremben. A fővárosi festőművész, Kun Edit a zsűri tagjaként különlegesnek nevezte a pályázatot azért is, mert a kortárs alkotó, Szamosközi Antal festményeiből készültek a reprodukciók, amelyek gobelinképek formájában testesültek meg. Az egyik szegedi áruház ügyvezetője, Bitó János a tárlatnyitón azt említette: Munkácsy Mihálynak életében nem adatott meg, hogy munkáit textilképeken lássa, Szamosközinek ellenben igen.

Az országos pályázatra 113 alkotó 155 képpel jelentkezett, s valamennyi művet bemutattak. A zsűri főleg a színek és a formák harmóniáját értékelte, de a varrási technikát is figyelembe vette. Rengeteg különdíjat osztottak ki mindkét kategóriában, a térségünkből egyedül a szegvári Hegedűs Imréné kapott jutalmat. A tűgobelin fődíjasa Gulyás Ervinné (Harta) lett, míg a normálé Ölveti Ildikó (Debrecen). A kiállítást december 14-éig tekinthetik meg az érdeklődők.