Vállalják szegénységüket Hozzáadás a gyűjtőhöz
Százhetvenmilliónyit fordítanak segélyekre Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-30 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat idei költségvetésében 166 millió forintot különítettek el a rászorulók pénzbeli és természetbeni ellátására. A szociálpolitikai osztályon folyamatosan kérhetnek lakásfenntartási támogatást közüzemi díjak kifizetéséhez az anyagi gondokkal küzdő családok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Antóni Antalné a kisfiával kereste fel Lencséné Szalontai Mária osztályvezetőt. Fotó: Vidovics Ferenc
– Nem tudom, hogy megadják-e az ötezer forintot – mondta a szentesi városházán egy idős asszony, aki tisztában volt azzal is: hat hónapig kaphatná az összeget az önkormányzattól. A fűtési szezonra kérte a segítséget az ügyfél, ám lapunk érdeklődésére nem árulta el a nevét. – Mit szólnának az emberek, ha beleírna az újságba? – kérdezett vissza, hozzátéve: neki különben „kicsi a nyugdíja". Azt már Antóni Antalné állította érdeklődésünkre, hogy „nem szégyen a csóróság". A fiatalasszony kisfiával, a négyéves Richárddal kopogtatott a szociálpolitikai osztályon, és ruhavásárlásra kért segélyt.

A gyeden lévő anyuka bevallása szerint ritkán szokott támogatást igényelni, ám Ricsin kívül két gyermeke van: az egyik tízéves, a másik tizenhat. – Nem jó érzés segélyt kérni – mondta Horváth Gyuláné, aki szerint a szociálpolitikai osztály munkatársai nagyon rendesek, együtt érzők, így nem megalázó számára, ha az önkormányzat segítségét kell igénybe vennie. Az asszony tejjegyet igényelt, amelyről azt magyarázta lapunknak: ez 4-5 ezer forint értékű utalványt jelent, és élelmiszert vásárol majd rajta. Az asszony az unokájával van gyesen, bevallása szerint az idén még csak kétszer kért támogatást.

Az önkormányzat 2006. évi költségvetésében 166 millió forintot tesz ki a rászorulók pénzbeli és természetbeni ellátására fordítható összeg. Lencséné Szalontai Mária osztályvezető tájékoztatása szerint nemrégiben ők állapították meg a kormányrendeletnek megfelelően a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és más nehéz sorsú személyek jogosultságát is a gáz- és a távfűtés árának növekedése miatti kompenzációra. Ezzel a lehetőséggel 339-en éltek: a nyugdíjasok a járandóságukkal együtt kapják meg a támogatást, a gázenergiánál pedig a szolgáltató az állami segítség összegével csökkenti a díjat. Az önkormányzattól folyamatosan lehet igényelni a lakásfenntartáshoz anyagi támogatást. Az idén eddig 509 rászoruló élt a lehetőséggel, ők 3 ezer forintot kapnak havonta. A város segítségét mintegy 700 gondoskodásra szoruló kérte a fűtési szezon elején.

Az osztályvezető a természetbeni juttatások között említette az étkezési hozzájárulást, amely azt jelenti, hogy az önkormányzat szolgáltatást vásárol a gyerekeknek. Nem a pénzt adja oda a szülőknek, hanem ételt kapnak az óvodások, iskolások, és ennek az árát egyenlíti ki a város a központi konyhának. Ebbe a körbe tartozik például a gyógyszertámogatás is: a patikának az önkormányzat fizeti ki az orvosság árát az anyagi nehézségekkel küzdő beteg emberek helyett.