Szegvár és az ötmilliárdos ígéret Hozzáadás a gyűjtőhöz
Átverés itt – a nagy semmi ott?

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-25 | Blahó Gabriella

Ötmilliárdot remélnek a szegváriak. A rendkívüli összeget magyar közvetítő cég jóvoltából állítólag egy holland befeketetőcsoport adja a falunak humanitárius támogatásként a csatornázásra. A tavasszal elhangzott ígéretből egyelőre semmi nem vált valóra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagy tervek hozták lázba a mágocsiakat, az újszentivániakat és a szegváriakat. Nagymágocson a budapesti Arawana Kft. azt ígéri, hogy 3 milliárd forintért épít egy új szociális otthont, illetve szállodákat, élményfürdőt, búvárok oktatására alkalmas medencét és kalózszigetet – cserébe a kastélyért és a körülötte fekvő parkért, illetve egy működő termálkút üzemeltetésének jogáért.

Újszentiván határában állami és uniós támogatással, banki hitelből és magántőkéből 60 ágyas termálhotelt építene a Tisza-Maros 2005 Kft. – erre az önkormányzat a volt laktanya melletti, 3 hektáros területet jelképes áron, 1 forintért adta át a befektetőnek.

Állítólag humanitárius támogatásként ajándékba ad a budapesti Roba-Millenium Kft. ötmilliárd forintot Szegvárnak a csatornahálózat kiépítésére – az önkormányzat húszmillió forint hitelt vett fel a cél érdekében és fizetett a közvetítésért egy budapesti cégnek.

A három terv ismertté lett, de mindhárom helyen késik a pénzzel teli bőrönd. Ezért adódik a következtetés: vagy a befektetők meghökkentő bejelentését követő hatásszünet túl hosszú, vagy mindhárom terv ötlet marad, s akár átveréssé is minősül. A hoppon maradt helyiek pedig igyekeznek menteni a menthetőt – legalább az álmaikat.

Szegvár és az ötmilliárdos ígéret

A Roba-Millenium Kft.-nek az előző ciklusban szavazott meg közvetítési összeget a képviselő-testület Szegváron. A falu elöljárói 15,5 millió forintot fizettek ki előre a cégnek abban a reményben, hogy a Straeter Nederland elnevezésű holland csoport jóvoltából humanitárius támogatásként kapnak ötmilliárdot a csatornázásra.

Az ajándékpénz azért nemes, mert környezetvédelmi célokat szolgál – vélték a szegváriak. A magyar közvetítő cég vezetője, Krupa Mariann azt mondta lapunknak, hogy legkésőbb október végén aláírják Szegvárral a beruházási szerződést – ez egyelőre nem történt meg. A folyamatban személyes kapcsolatait kapacitálva segítkezik Nemcsók János. A volt kormánybiztos most azt mondta: nem nyilatkozik. Kijelentette: az lesz az igazán nagy öröm, amikor a pénz megérkezik. Az időpontról már nem tudtuk faggatni, mert letette a telefont.

A falu újonnan megválasztott polgármestere a múlt hónap vége óta nem beszélt a Roba Kft. vezetőjével. Korábban személyesen járt a cégnél, amikor ígéreteket kapott. Azóta a helyzet változatlan. Gémes László úgy fogalmazott: – Pénzzel telirakott bőrönddel még senki nem kopogtatott a falu háza ajtaján. A szegvári képviselők határozatba foglalták, hogy türelmet szavaznak az ügynek. És várnak.


Továbbá:
Megküzdök a közönség figyelméért
Hajóroncsokra várnak Nagymágocson
Virtuális termálhotel Újszentivánon
Nyerni – tudni kell
Kelet-európai agyelszívásról írt a The Times