A szentesi orvosok nem dolgoznak 20 ezerért Hozzáadás a gyűjtőhöz
A város környéki doktorok látják el az ügyeletet

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-24 | Balázsi Irén

Igazságtalannak tartják a Szentes környéki községek háziorvosai, hogy a városi kollégáik nem veszik ki részüket az éjszakai és a hétvégi ügyeletből. A szentesi doktorok nem vállalnak 20 ezer forintért éjszakai ügyeletet. A községi orvosok nem hosszabbítják meg a hamarosan lejáró szerződésüket, ha nem változnak az ügyelet feltételei.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A felújított ügyeleti rendelőben éjjel csak községi háziorvosokkal találkoznak a betegek Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi önkormányzat tíz évvel ezelőtt a mentőszolgálattal kötött szerződést az éjszakai és a hétvégi orvosi ügyelet működtetésére. Az egészségbiztosító a városnak utalja – a lakosság számának arányában – a támogatást, amelyet a helyhatóság átutal a mentőknek. Az ügyeleti rend körüli huzavonát az európai uniós csatlakozásunk okozza az utóbbi időkben, hiszen az EU normái szerint hetente 60 óránál többet nem ügyelhetnek a doktorok az alapellátásban. A községekben praktizáló orvosok viszont hétről hétre a nap szinte minden órájában készenlétben voltak, mert nem küldték el a betegeket, ha éjszaka becsöngettek hozzájuk. A kiszolgáltatott helyzetük feloldására hozták létre a szentesi mentőállomáson a kistérségi központi orvosi ügyeletet közel két esztendeje, amelynek működése nem zökkenőmentes, Szűcs Lajos , az egészségügyi ellátásért is felelős alpolgármester erőfeszítései ellenére sem.

A kistelepülések háziorvosai nem képesek megbékélni a máig is tartó gyakorlattal. Fábiánsebestyén polgármestere, dr. Kós György háziorvos a környékbeli kollégái véleményének ismeretében azt közölte: a rendszerben nagy az ellentmondás, mert a szentesi háziorvosok csak a délutáni ügyeletet vállalják. Nem hajlandók ellenben éjszakánként, a hét végén, illetve ünnepnapokon ellátni a betegeket. Kós doktor szerint a
Óradíjak

Az éjszakai ügyeleten óránként bruttó 1600 forintot kapnak a háziorvosok. Ha este 7-től másnap reggel 7 óráig ügyelnek, akkor közel húszezer forint jár nekik. A szentesi orvosok a tárgyalássorozat elején 2000 forintot kértek óradíjként, de most már elfogadhatónak tartanák az óránkénti 1800 forintos összeget is. A délutáni ügyeleten jelenleg 1300 forint az óradíj.  
községekben a kollégái felháborodtak ezen. Úgy fogalmaztak: ha nem változnak az ügyelet feltételei, nem hosszabbítják meg a hamarosan lejáró szerződésüket.

A városban tizenhárom háziorvos praktizál. Közülük csak dr. Vig István vállal éjszakai ügyeletet is. Elmondása szerint ez nem kötelező, ő önkéntes alapon segít a kistérségi kollégáknak. Dr. Szuly Levente, a városi háziorvosok képviselője arról tájékoztatta lapunkat: a tárgyalások során abban egyeztek meg, hogy a szentesiek a délutáni ügyeletet látják el 3-tól este 7 óráig. A szerződésük 2007 áprilisáig érvényes, s akkor újra tárgyalnak a feltételekről. Úgy véli: ha tisztességes óradíjat ajánlanak az éjszakai és a hétvégi ügyeletért, lesz jelentkező a szentesi kollégák közül is. Egyébiránt pedig azt gondolja, hogy önkéntes alapon kellene működtetni a rendszert. A kistérségi háziorvosokat szerinte úgy tudnák mentesíteni, ha bevonnák az ügyeleti szolgálatba a kórházi orvosokat és a közeli városokban praktizáló doktorokat is.

A szentesi alpolgármester a kialakult helyzetről lapunknak azt nyilatkozta: nem ért egyet a szentesi háziorvosokkal. Szűcs Lajos azt szeretné elérni, hogy a községek és a város doktorai egyformán vegyék ki részüket az éjszakai ügyeletből a betegek zökkenőmentes ellátása érdekében.





Továbbá:
Szentes kerékpárútra pályázik
Klórgázmérgezés után vádemelés
László Gyula-festmény a mészréteg alatt
Kalmár Tünde lett Az év DADA-ja
Megtérítik a kárt Sarkadiéknak