A belváros is szagolja a füstöt Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi önkormányzat ingyen elszállítaná az avart

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-22 | Blahó Gabriella

A belvárosi emeletes házak lakói is szívják a kerti égetés miatt keletkezett füstöt. Saját portájukon a szentesiek majdnem azt csinálnak, amit akarnak – érdemes mégis elszállíttatni a kertekben keletkezett gazt, hiszen ezt ingyen megteszi az önkormányzat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Látkép a Panoráma társasház ablakaiból. A városszéli kertekből idáig száll az égő gaz szaga Fotó: Tésik Attila
A Panoráma társasház emeleti ablakaiból látszik, mitől van néha füst a belvárosban. Innen figyelte meg Szerényi Ákos, hogy a szentesi családi házaknál ezen az őszön is sokan elégetik a feleslegessé vált növényi hulladékot. Mint mondja, az autók kipufogógázai miatt is képződik szmog a belvárosban, de a kerti füstölés elkerülhető lenne. A fiatalember szerint a környezetvédelem szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható az a törekvés, melyet az önkormányzat kezdeményezett.

A városellátó intézmény munkatársai rendszeresen elszállítják a növényi hulladékot. A főkertész azt javasolja a szentesieknek, hogy az avart, fűnyesedéket zsákban tegyék ki a házuk elé, a gallyakat pedig körülbelül egy méteres hosszúságúra vágva, egybekötve tartsák a porta előtt, amíg nem jön a zöld járat. Baloghné Berezvai Csilla azt mondja, a város komposztálja a belterületen keletkezett és összegyűjtött avart, melyet később a parkok ápolására használnak fel. A főkertész szerint a kiskerttulajdonosoknak így nem kell bajlódniuk az égetéssel, nem keletkezik füst. A városellátó intézményt telefonon fel lehet hívni, és bemondani az utcát, házszámot – keddenként köröz a zöld járat. A város emberei összegyűjtik a zsákokat, göngyölegeket, a lakóknak nincs több gondjuk a szeméttel. Az elszáradt növényeket a kert hátsó végében önállóan is komposztálhatja, aki így látja jónak.

A városi tűzoltóparancsnok azt mondja, a saját portáján elvileg mindenki azt csinál, amit akar. Háztartási szemetet az érvényben lévő szabályok szerint viszont tilos égetni lakókörnyezetben az udvarokon. A növényi hulladékkal kapcsolatban nem ilyen egyértelmű a helyzet a rendelkezésre álló jogszabályok alapján, de az biztosnak tűnik: a szálló füst közérdeket sért. Tudomása szerint az önkormányzat a közeljövőben rendelettel oldja meg a kérdést. Ezért Kajtár István a főkertész asszonnyal együtt javasolja a városban élőknek, hogy éljenek a lehetőséggel, szállíttassák el ingyen a növényi hulladékot.


Továbbá:
Dandár helyett zászlóalj lesz
A tiszai strandon ellenzik a díjemelést
Geönczeöl: Bármikor jöhet a behívólevél
Kisiklott a vasút Szentesen
Vallottak a szentesi képviselők