Átalakítási folyamat a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában
Dátum: November 20, hétfő, 18:57:46
Téma: Hírek


A Magyar Honvédség 2007. január 1-vel kezdi meg azt az átalakítási folyamatot, mely jövő augusztusban fejeződik be – jelentette be Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában tartott sajtótájékoztatóján. A vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke leszögezte, hogy a Hódmezővásárhelyen lévő katonai szervezetek vonatkozásában ez az átalakítás pozitív hatású lesz. A szentesi dandárparancsnokság a jövőben önálló zászlóalj parancsnokságként fog tovább működni és 134 fővel csökken az állomány létszáma. Ezeket a többnyire honvédségi közalkalmazottakat, valamint fiatal tiszteket a Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyen foglalkoztatná tovább. A struktúraátalakítás miatt 500 – 600 fővel fog bővülni az MH 5/62. Könnyű Lövészzászlóalj személyi állománya.

Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, hogy a laktanyai vezetés vonatkozásában lesz átalakítás, centralizáltabb irányítást fognak megvalósítani. Az átalakítás alapvető célkitűzése az, hogy azok a harcoló csapatok, akik békefelkészítést és missziós feladatokat látnak el, száz százalékban legyenek feltöltve. A hódmezővásárhelyi zászlóaljak feltöltöttsége 70 – 80 százalékos volt, a jövőben 100 százalékos lesz és emellett további létszámnövekedés lesz tapasztalható. A katonai felsővezetés kiemelt figyelmet fordít a szentesi dandártörzs felszámolására, valamint arra, hogy Hódmezővásárhelyen elsősorban szentesi honvédek tudjanak elhelyezkedni. Az infrastrukturális beruházások, melyek elkezdődtek, ebben az évben befejezésre kerülnek – tette hozzá Havril András.

A cél, a Hódmezővásárhelyen lévő katonai szervezetek 2007. év végére érjék el azt az alkalmazási készenlétet, hogy a Magyar Honvédségnek ez a zászlóalja bármikor alkalmas legyen a NATO-ban, valamint az Európai Unióban más nemzetekkel olyan együttműködésben tevékenykedni, ami megkövetelt a Magyar Honvédségtől.

Havril András hangúlyozta, hogy az egész honvédségre jellemző a vezetés centralizáció, hisz az elmúlt időszakban a Magyar Honvédség számos átszervezést nem tudott befejezni és emiatt az alegységek, egységek száma csökkent, feladatrendszerük megváltozott, de vezetésük megmaradt. A szentesi dandárnak a vezetését is ezen okok miatt kellett felszámolni és megszüntetni. Hódmezővásárhelyen három olyan zászlóalj van, ami önálló zászlóalji vezetési struktúrát alkotott. A hódmezővásárhelyi Laktanya egy Parancsnokság lesz, tehát egy adminisztrációs rendszert fog létrehozni és alkotni a három helyett --emelte ki beszédében a honvédségi elöljáró.







A cikk tulajdonosa: PROMENAD - a vidék hírportálja...
http://www.promenad.hu/

A cikk webcíme:
http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6577