Ötvenesek irányítják a politikát a megyében Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szentes és Makó képviselő-testülete a legvénebb

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-20 | Bíró Dániel

A vásárhelyi közgyűlés a legfiatalabb, Szentes és Makó képviselő-testülete pedig a legidősebb a megye nagyobb városainak választott grémiumai közül. Előbbinél 46,9, az utóbbiaknál 52 év a városatyák átlagéletkora. A korelnökök között a 73 éves makói Nagy Lajos a legidősebb, a legifjabb képviselők listáját pedig a 22 éves vásárhelyi Takács Róbert vezeti. Csongrádon a 34 éves Bedő Tamás polgármester a legfiatalabb döntéshozó a testületben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vásárhelyi Takács Róbert 22 évével a legfiatalabb a megy enagyvárosainak kápviselő-testületeiben Fotó: Tésik Attila
Átlagban ötvenesek irányítják a településpolitikát Csongrád megye nagyobb városaiban. Az önkormányzati képviselők átlagéletkorát tekintve Makón és Szentesen ülésezik a legvénebb tanács: a két városban 52 év a városatyák átlagéletkora. Csongrádon nem egész fél évvel idősebb a városvezetés, mint Szegeden. A megyeszékhelyen 49 esztendő az átlag. A legfiatalabb döntéshozó testület Hódmezővásárhelyen ülésezik.

A megyében a vásárhelyi korelnök és a grémium Benjáminja is a „legzsengébb" a maga nemében. A fideszes Csorba Mihály csak 64, az ellenzéki padsorban ülő képviselőtársa, Takács Róbert pedig mindössze 22 éves. A szabad demokrata politikus csupán pár hónappal született hamarabb, mint Makó újonnan megválasztott szocialista alpolgármestere, Varga Zoltán, akinél szűkebb pátriájában nincs fiatalabb képviselő. A megye doyenje viszont egy makói szocialista szenátor, a 73 éves Nagy Lajos. Őt a független szentesi képviselő, Ollai Istvánné követi a sorban. A képviselő asszony után a 69 éves szegedi Beck Zoltán, majd a 66 éves csongrádi Ternai László következik.

A fiatal képviselők megyei listáján Bedő Tamás foglalja el az utolsó helyet. Ugyanakkor a csongrádi polgármester a maga 34 évével a legfiatalabb képviselő a városa testületében. Szentesen még mindig Varga Árpád előtt áll a legnagyobb jövő. A szocialista politikus 2002-ben 23 évesen került be a képviselő-testületbe, és azóta sem nyert nála fiatalabb jelölt mandátumot Szentesen.

Érdekes, hogy amíg a korelnökök politikai hovatartozása jól reprezentálja a jelenlegi magyarországi viszonyokat, vagyis a jobb- és a baloldalt egyenlő arányban képviselik, és jut még hely egy függetlennek is, addig a fiataloknál a balliberális kötődés van túlsúlyban. Az öt titán közül csak a 25 éves szegedi városatya, a fideszes Gyimesi László tartozik a konzervatív táborba.


Továbbá:
Érdektelenségbe fulladt program
Utolsóként Csongrádon fotóztuk a babákat
Árpád-kori temető Felgyőn
Böjtölnek a csongrádi rendelőben
Ketten vesztették életüket '56-ban Csongrádon