Hárommegyés csata a kórházi ágyakért Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szakértők rendkívül éles versenyre számítanak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-20 | Szabó C. Szilárd

Csongrád megye két kiemelt kórházának, a szegedinek és a szentesinek összesen 1621 ágyat biztosított a kormányzat. A régió többi kórházának pályáznia kell az ágyszámkapacitásra. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből 9 egészségügyi intézmény startol a fennmaradó 3898 ágyra, amire még a kiemeltek is pályázhatnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Országosan az eddigi 70 ezerről 60 ezerre csökkentik a kórházi ágyak számát. A dél-alföldi régióban – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében – összesen 2200 ágyat kell felszámolni. A korábbi hírekkel szemben ötven helyett csak 31 kiemelt kórházat jelöltek ki. Csongrád megyéből a szegedi orvoscentrum és a szentesi kórház lett súlyponti intézmény. (A deszki kórház, amely korábban szerepelt a listán, végül nem kapott helyet a kiemeltek között.) Bács-Kiskunból a kecskeméti és a kiskunhalasi, Békés megyéből pedig csak a gyulai Pándy Kálmán Kórház van a kiemeltek között.

Az Egészségügyi Minisztériumtól kapott adatok szerint a szegedi orvoscentrumnak 1117 aktív és 92 krónikus, a szentesi kórháznak pedig 301 aktív és 111 krónikus ágyat biztosított a kormány. A kabinet meghatározta azt is, hogy ezen felül egy-egy régióban hány sebészetre, szülészetre, belgyógyászatra stb. szolgáló ágy fenntartását finanszírozza még. A dél-alföldi régióban 2142 aktív és 1756 krónikus ágyon kell osztoznia a többi kórháznak. Erre pályázik majd Csongrád megyéből a deszki, a makói és a vásárhelyi, Bács-Kiskunból a bajai, a kiskunfélegyházi és a kalocsai, Békés megyéből pedig az orosházi és békéscsabai kórház, valamint a gyulai tüdőkórház. A 2142 aktív ágyra a régió öt kiemelt kórháza is pályázhat a regionális egészségügyi tanácsnál, ami még élesebbé teszi a versenyt.

Jóllehet helyben határoznak, az egészségügyi miniszter javaslatot készít az ágyszámfelosztásról. Ezt megküldi a regionális egészségügyi tanácsnak. A grémiumnak 20 napon belül döntenie kell a normatívák és a hozzájuk tartozó ellátási területek egészségügyi szolgáltatók felosztásáról. A döntés csak akkor érvényes, ha azt a régió területén működő valamennyi kórház fenntartója jóváhagyta. Ennek hiányában a miniszter dönt az ágyszám felosztásáról. Többek szerint mivel nehéz lesz konszenzusos döntést hozni, várhatóan az alapján osztják majd el az ágyakat, amit a miniszter javasolt.

A jövőre az ellátórendszernek négy szintje lesz: a beteg elsődlegesen a háziorvossal találkozik. Ha kell, továbbküldik a beteget a 20 kilométeren belül elérhető járóbeteg-központba. Pár napos bennfekvéssel járó hagyományos műtéteteket a 30 kilométeren belül lévő területi kórházban végeznek. Ide kerülnek a krónikus betegek vagy idősek is. Ha komplikált az eset, továbbítják a beteget a kiemelt kórházba, amely 55 kilométeres körzetben látja el a súlyos betegeket.


Továbbá:
Meleg kabátot öltöttek a szegedi szobrok
Megugrott a pénzváltók forgalma
Avarszedés, hangos énekszó mellett
Folytatódik Farkas Helga keresése
Sokemberes munkát végez