Kegyelmes úr Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szabó C. Szilárd jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-14 |

"Mi az üzenete az államfői kegyelemnek azok ügyében, akik a bírósági ítélet szerint „szándékegységben" 65 millió forinttal károsították meg az egészségbiztosítót azzal, hogy a külföldi betegek csípőprotézis-műtétét sürgősségi beavatkozásként tüntettek fel?"
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sólyom László köztársasági elnök határozott: Geönczeöl Tibor szentesi orvosnak három helyett csak egy évre kell bevonulnia a börtönbe, Kovács Ágnes egykori szentesi kórházigazgató büntetését pedig – akit egy év hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek – két év próbaidőre felfüggesztette. Színtisztán kegyelemből, mert jó a szíve.

1. Mi az üzenete az államfői kegyelemnek azok ügyében, akik a bírósági ítélet szerint „szándékegységben" 65 millió forinttal károsították meg az egészségbiztosítót azzal, hogy a külföldi betegek csípőprotézis-műtétét sürgősségi beavatkozásként tüntettek fel?

2. Vajon a köztársasági elnöki kegyelem kritikája-e az ügyben ítéletet hirdetett bíróság döntésének, munkájának?

Vegyük sorra a kérdéseket.

1. Emlékezetes Simek Kitti ügye, aki tizennégy évesen kioltotta nevelőapja életét, miután édesanyját és őt állandóan zaklatta. A lányt első fokon felfüggesztett egy év nyolc hónapos szabadságvesztésre ítélte a bíróság, másodfokon viszont két év két hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Kittit kegyelembe részesítette az államfő, úgy, hogy felfüggesztette az ítélet végrehajtását. Akkoriban arról vitatkoztak a szakértők, hogy Kitti esete, a kegyelmi kérvény kedvező elbírálása elősegíti-e olyan jogszabályok megszületését, amelyek a családi erőszak elleni jogi fellépést teszik lehetővé. Történtek lépések az ügyben. Milyen vitát generál vajon a szentesi orvosok esete és a kedvező államfői döntés most az egészségügy amúgy is forrongó üstjében?

2. Első fokon Geönczeöl Tibort két év börtönre, Kovács Ágnest pedig négy év próbaidőre felfüggesztett két év szabadságvesztésre ítélték. Másodfokon – már jogerősen – szigorítottak a büntetési tételen: Geönczeöl nyakába három, Kovács nyakába pedig egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetést varrtak. A köztársaság elnöke, kvázi harmadfokon, hasonló döntést hozott mint az első fokon eljáró bíróság. Hogy mit akarok ezzel mondani? Azt, hogy Sólyom nem értékelte át annyira durván a bírósági döntést. Jó, jó, kicsit lenyesett innen, lecsapott onnan pár hónapot, de végeredményben visszatért a kiindulóponthoz.


Továbbá:
Kitömött sas
A fűrész lenyomata
Árulkodó gágogás
Pufferzóna
A polányi bolondgomba