Hét lelkész – egy családban Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nyolcvanéves a szentesi Kádár Ferenc

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-13 | Balázsi Irén

Nyolcvanesztendősen is hirdeti Isten igéjét a szentesi Kádár Ferenc nyugalmazott református esperes, aki 54 éve végzi ezt a szolgálatot. A szintén lelkipásztor feleségével öt gyermeket neveltek fel. Ők is saját akaratukból lettek lelkészek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kádár Ferenc: Mindig úgy rendezi az Isten a dolgokat, hogy nincs okunk a szomorúságra. Fotó: Tésik Attila
Azt mondta a nyolcvanéves Kádár Ferenc, hogy szavakkal nem lehet megmagyarázni, miért lett lelkész. – Isten elhívott – így foglalta össze a szentesi nyugalmazott református esperes a belső késztetést. A külső motivációra pedig úgy emlékezett: gyerekkorában a hódmezővásárhelyi újvárosi településrészben volt egy lelkész, aki azt mondta neki, hogy végezze el a teológiát. Feri bácsi Jézus Krisztus tanítványaként immár 54 éve szolgál. Szabolcs megyében kezdte a hivatása gyakorlását, majd hazakerült szülővárosának egyik tanyai gyülekezetébe, és istentiszteleteket tartott Vásárhelytől 10-16 kilométerre lévő iskolákban.

– A kerékpár volt hűséges útitársam, hol az vitt engem, hol én vittem a hátamon sáros dűlőutakon – fogalmazott Kádár Ferenc. Az ötvenes években több vásárhelyi gyülekezetben is szolgált, amikor is 1958 elején egy ökumenikus imahét megszervezése miatt büntetésként Kistelekre helyezték segédlelkésznek. A családja Vásárhelyen volt kénytelen átvészelni a nehéz időket. Hónapokig a javadalmát is „elfelejtették" folyósítani, ám mindez nem szegte kedvét. Fizikai munkát is vállalt: kapált, aratott, így élte túl hittel és derűvel a megpróbáltatásokat. A vásárhelyi susáni gyülekezet azonban lelkipásztornak hívta Kádár Ferencet: 1959-től '82-ig szolgált ott. – Huszonhárom boldog évet eltöltöttem Susánban – mondta.

Feleségével, Mészáros Erzsébettel öt gyermeket neveltek, s minden atyai ráhatás nélkül ők is Isten szolgálatába szegődtek. Feri bácsi büszke arra, hogy élete párja már nyugdíjas volt, amikor megszerezte teológusi diplomáját. A gyermekeit és a feleségét egyszerre szentelték lelkésszé. Azt az igét idézte ezzel kapcsolatban Kádár Ferenc: „Én és az én házam népe, az Urat szolgáljuk."

Jóban-rosszban hűséges társát 1982-ben hozta haza Szentesre Feri bácsi, akit a központi gyülekezet lelkipásztorának iktattak akkor be. Itt szolgált 2000-ig, közben hat évig esperes is volt. Ebben a tisztségében sokat segített neki a felesége, akivel jelenleg is rendszeresen tartanak istentiszteletet a fábiánsebestyéni és a nagymágocsi gyülekezetben.

Szentesen is örömmel mondanak igent, ha a Kovách lelkipásztor házaspár megkéri őket. – Egymás nélkül alig megyünk szolgálni – említette Feri bácsi. Élete nagy boldogságának azt tekinti, hogy eljutott a Szentföldre, ahol Jézus élt. Megkérdeztem tőle: sohasem szomorkodnak. – Mindig úgy rendezi az Isten a dolgokat, hogy nincs okunk a szomorúságra – vallja a nyugalmazott esperes.


Továbbá:
Aláírásokat gyűjtenek a főtéri társasházban
Geönczeöl és Kovács hamarosan megtudja
Csodadaru emeli az Uzsgyit
Az egyik osztja, a másik közvetíti
Lefokozzák a szentesi dandárt