Nyomtat Bezár
Belpolitikai Napló
Megszűnik az egri laktanya
2006. november 8. 18:11
Havril András vezérkari főnök bejelentette: az új kormányprogramnak megfelelően jövő év augusztus 31-ig felszámolják az egri helyőrséget

Az új kormányprogramnak megfelelően jövő év augusztus 31-ig felszámolja a Magyar Honvédség a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljnak otthont adó egri helyőrséget - jelentette be szerdán Egerben a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az alakulat megmarad, és a jövőben a debreceni 5. Bocskai István Könnyűlövész Dandár kötelékében lát el felderítési feladatokat - közölte a laktanyában megtartott állománygyűlést követő sajtótájékoztatóján Havril András. Ugyanakkor az Egerben szolgálatot teljesítő 387 hivatásos és szerződéses katona előtt a Magyar Honvédség valamennyi alakulata nyitva áll, így nem csak Debrecenben folytathatják az egri honvédek a katonai pályát - fűzte hozzá a vezérezredes.

Az intézkedéssel összefüggésben a tábornok utalt arra, hogy a XXI. században már az úgynevezett modulrendszerű csapatstruktúra kialakítása válik szükségessé. Az egyik ilyen modul lesz a jövőben a felderítő zászlóalj, amely a dandár kötelékében jobban fel tud készülni a többi alakulattal való együttműködésre - hangsúlyozta a vezérkari főnök. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem anyagi okokból szűnik meg az egri helyőrség, bár kétségtelen, hogy az intézkedés nyomán pénzt takarít meg a Magyar Honvédség - mondta kérdésre válaszolva a főtiszt.

Az elmúlt időszakban számos rekonstrukció történt az egri laktanyában. Az ezt firtató újságírói kérdésre reagálva Havril András úgy fogalmazott: "az elmúlt 20 évben a Magyar Honvédség egyetlen egy átszervezést sem tudott befejezni. Mindig félkész állapotban indította el a következő változást, és emiatt történtek azok a dolgok, hogy fölújítottunk valamit, és az bizony ott maradt."

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy tudomása szerint a honvédelmi tárca tárgyalásokat kezdeményezett a város vezetésével az egri ingatlanegyüttes - a lőterek, raktárak és a laktanya - jövőjéről. A tárgyalások lefolytatásával a honvédelmi miniszter Iváncsik Imre államtitkárt bízta meg - mondta Havril András.


MTI/hirado.hu