Gullay Mihály még ma is repül Hozzáadás a gyűjtőhöz
A 82 éves mester a háború idején vadászpilótának készült

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-08 | Blahó Gabriella

Hatvanhét éve repül az ország legidősebb pilótája. A 82 éves szentesi Gullay Mihály a háború idején vadászpilótának készült, de a béke közbeszólt: azóta vitorlázik. Az idős mester nagy tekintély a fiatalok körében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A 82 éves Gullay Mihály nem tud lemondani szenvedélyéről. Fotó: Vidovics Ferenc
Szentesen a lődombokhoz közeli régi repülőtéren, még tizenöt éves cserkészként szállt fel először Gullay Mihály. A vitorlázásra készülő fiatalember szülei nem aggódtak, inkább bátorították, mondván: ha ezt választotta, legalább csinálja jól. Akkoriban a vitorlázón csak egy kormány volt, vagyis csak egyedül lehetett vezetni a gépet, elkélt a bátorság a fülkében. Azokban az években vontatással szálltak fel és kevésbé használták a felfelé szálló légáramlatokat, ezért nem is repültek nagyon magasra. Mára megfordult a helyzet: a most forgalomban lévő vitorlázókat egyszerre ketten irányíthatják, a fülkében ugyanis két kormány van és több száz méter magasan repülnek. Misi bácsi életében tehát e szempontból is nagyot fordult a világ.

Az érettségi után a repülőakadémiára jelentkezett, vadászpilóta akart lenni. – Az amerikaiak bombázták Magyarországot, kötelékekben ötven vagy száz gép vonult egyszerre a hazai légtérben, több csoportban jöttek – emlékszik vissza a 82 éves szentesi férfi. Ezeknek a támadásoknak esett áldozatul Szolnok és Budapest. Száz amerikai gépre mindössze tíz magyar jutott, esélyünk sem volt a túlerővel szemben. Gullay Mihály éjszakai vadászpilótának készült. A két motorral felszerelt vadászok törzsébe építették be a gépágyúkat, ezekkel kellett volna a levegőben kilőni az ellenséget. A magyar légierő elvérzett ezekben a csatákban. A szentesi férfi, aki az ország legidősebb pilótája, különös módon élte túl a nagy ütközeteket: amikor letette a vizsgáját, éppen akkor lett vége a világháborúnak. Misi bácsi utólag nem bánja, hogy nem vett részt a küzdelmekben. Osztálytársai közül sokan haltak hősi halált. Egyik legjobb barátja is a levegőben veszett oda. Arra igazán büszke, hogy hadnagyként szerelt le.

Gullay a példakép

Gullay Mihály valóban az ország legidősebb aktív pilótája – erősítette meg értesülésünket Matuz István. A Magyar Repülő Szövetség főpilótája szerint Gullay Mihály életvitele példaértékű lehet a fiataloknak. Elmondta: a szentesi repülőklub mindössze másfél évtizede szerveződött újjá, élénk és lelkes társaság igyekszik őrizni a repülés hagyományait. A főpilóta fontosnak tartja, hogy a szentesiek nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésére: számtalan ifjú repülős kap itt magas színvonalú képzést.

A békeidőben szívesen újrakezdte volna a vitorlázást, múltjára való tekintettel azonban sokáig nem engedték felszállni. Ebben a korszakban repülés helyett a vizet választotta, a tiszai motorcsónakázást mutatta meg gyermekeinek, akik most is ezt űzik. A repülés a nagyapa szenvedélye maradt. Gullay Mihály nem tudja megmondani, hányszor is vágott neki a légtérnek az elmúlt hatvanhét évben, a harmincas-negyvenes években készült startkönyve odaveszett a háborúban. Számon tartja viszont a horvátországi kirándulását, amikor Szentesről indulva fordult dél felé és Vinkovciban szállt le. A távrepüléshez a pilóta visz magával térképet, magasságmérőt, fényképezőt. Rendszerint jó időben repül, akkor több a felfelé szálló légáramlat, vagyis a termik. Egyik legközelebbi barátja, Hári László motoros vitorlázójával repül leggyakrabban. Könnyen észreveszi, ha a láthatatlan erő megemeli a gépet, magasban tartja és viszi messzire. Gullay Mihály azt állítja, nem voltak nagy kalandjai a repülésben. Egyszer eltévedt, de azt kicsit röstelli – belefeledkezett a látványba, ment, amerre tetszett...


Továbbá:
Füstbe ment mágocsi terv?
Csúszik a szentesi templomfelújítás
Kétmilliárdba kerülne a Petőfi Szálló felújítása
Apjánál marad Szentesen Diána
A Páhi család kálváriája